BiH

Sijarto nakon sastanka sa Dodikom: EU licemjerna kada je riječ o proširenju

Sijarto nakon sastanka sa Dodikom: EU licemjerna kada je riječ o proširenju
Foto: Print Screen | Sijarto nakon sastanka sa Dodikom: EU licemjerna kada je riječ o proširenju

BUDIMPEŠTA - Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, rekao je da su mir i stabilnost na Balkanu cilj Mađarske te da u EU postoji licemjerje kada je riječ o proširenju EU na zapadni Balkan.

"Smatramo da je taj odnos prema njima nepošten i molimo zemlje EU da se s poštovanjem odnose i ukažu poštovanje zemljama zapadnog Balkana. Treba da poštujemo njihove odluke i ko da budu njihovi rukovodioci i njihove vođe i da ostavimo po strani prijetnje sankcijama", rekao je Sijarto nakon sastanka sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske.

On je rekao da je saradnja između Republike Srpske i Mađarske uvijek bila na međusobnom uvažavanju te da je dogovoreno jačanje ekonomske saradnje jer postoje pozitivna iskustva do sada.

"Zaključili smo uspješan program poljoprivrednog razvoja. Mađarska Vlada je obezbjedila 26,5 miliona evra Republici Srpskoj za poljoprivrednike ukupno  za 1772 i oni su imali mogućnost da iz Mađarske kupe poljoprivrednu opremu", rekao je Sijarto dodajući da je 54 mađarskih preduzeća izvezlo u Republici Srpskoj.

Dogovoreno je da se nastavi sa tim programom i da se osmisli novi program koji bi omogućio da se u Republici Srpskoj plasiraju mađarske mašine.

"Mađarske kompanije učestvuju u tri velika projekta u Republici Srpskoj. Jedan je solarni energetski projekat, drugi energija vjetra i jedan je za prečišćavanje otpadnih voda", rekao je Sijarto.

Sam Dodik je rekao da Republika Srpska cijeni to što je Mađarska spremna da pomogne na putu ka Evropskoj uniji, istovremeno naglašavajući da međunarodni intervencionizam pravi dosta nereda.

"Udomaćila se praksa da nekoliko zemalja preko sastanaka nekkoliko ambasadora pokušava da upravlja našom zemljom. To je ambasadokratija koja svaki petak ispostavi neke zahtjeve koji nisu u skladu sa Ustavom", rekao je Dodik.

On je irazio zadovoljstvo saradnjom sa Mađarskom, dodajući da su dobri rezultati po programu poljoprivrede i da se radi na obostranu korist obe strane.

"Početne sumnje sada su razvile u histeričnu podršku i gdje god odem na teren pitaju me da li ćemo produžiti taj program. Radujem se dolasku vašeg ministra energetike u Banjaluci", rekao je Dodik dodajući da je Mađarska lider među zemljama koje na prvo mjesto stavljaju mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije