BiH

Sastanak Nikšića i Čovića uzdrmao "trojku"

Sastanak Nikšića i Čovića uzdrmao "trojku"
Foto: Fena | Sastanak Nikšića i Čovića uzdrmao "trojku"

SARAJEVO - Posljednji sastanak stranačkih delegacija SDP-a i HDZ-a u Konjicu poremetio je odnose unutar stranaka "trojke", jer su iz Naše stranke rekli da sve ono što je dogovoreno na tom sastanku za njih ne važi te da će se ponovo unutar stranaka "trojke" morati razgovarati o tim pitanjima.

"Ne radi se o sastanku sa koalicionim partnerima, ovdje se isključivo radi o sastanku HDZ-a i SDP-a. Razumijem da je možda percepcija HDZ-a da SDP u ovom slučaju predstavlja 'trojku', ja vam odgovorno tvrdim da ni na koji način ne predstavlja Našu stranku. Mislim da to nije zdrava praksa da SDP bez koordinisanja stavova unutar 'trojke' pregovara sa HDZ-om. Isto tako, moram ih napomenuti da će to što dogovore sa HDZ-om i te kako morati dogovarati ponovo sa Našom strankom", rekla je Sabina Čudić, poslanik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

I Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je da što god da je dogovarano u Konjicu neće biti na dnevnom redu nijedne buduće sjednice Doma, bar ne dok on predsjedava tim Domom.

Upravo je funkcionisanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bilo jedna od tema razgovora na sastanku delegacija SDP-a i HDZ-a koje su predvodili predsjednici stranaka Nermin Nikšić i Dragan Čović.

Osim funkcionisanja parlamentarne većine na nivou FBiH, na sastanku je bilo govora i o realizaciji infrastrukturnih projekata, a nezaobilazna tema bili su i kadrovska pitanja, prije svega imenovanje direktora Federalne uprave policije, revizora, Nezavisnog odbora, RTV FBiH itd.

"Vjerujem da ćemo kroz deveti mjesec otvoriti te procese i dogovoriti da idu i zakonska rješenja koja već dugo stoje. Dogovorićemo šta treba da radi Vlada, šta Predstavnički dom do kraja godine, kako bi 2024. godina što se tiče federalnog nivoa bila uspješna", rekao je Čović uoči sastanka.

Poslije sastanka nije bilo izjava za novinare, a, za razliku od Naše stranke, u NiP-u Elmedina Konakovića ne vide ništa sporno u tome što je Nikšić predstavljao "trojku" na tom sastanku. Ipak, ako je suditi po izjavi, i nije im toliko svejedno…

"Naravno da bismo voljeli da su tu bili i predstavnici NiP-a i Naše stranke, ali mi vjerujemo da Nikšić može da predstavlja 'trojku' na adekvatan način", rekao je Konaković, a prenose mediji u Federaciji BiH.

On je rekao da ima nekoliko tema o kojima će razgovarati sa Nikšićem, a tiču se juče održanog sastanka u Konjicu.

"Tema broj jedan su fiskalni zakoni. To je najvažnija stvar koju moramo riješiti na nivou FBiH i na tome ćemo insistirati", rekao je Konaković.

Ipak, o fiskalnim zakonima juče nisu govorili ni Nikšić ni Čović, ali ne treba sumnjati, s obzirom na izjavu Konakovića, da je i o njima u nekom dijelu sastanka bilo riječi.

Iako Konaković tvrdi da vjeruje Nikšiću, ipak, ono što je on dogovorio ili o čemu je razgovarao sa Čovićem neće proći tako lako.

"O bilo kakvim promjenama unutar FUP-a nema nikakvog govora dok god je situacija takva kakva jeste u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U HNK imate dvije glavne pozicije, ministra unutrašnjih poslova i policijskog komesara, gdje se na obje nalaze Hrvati. Dok se to ne promijeni nećemo razgovarati o promjenama u FUP-u", rekao je Konaković.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije