BiH

SNSD prijavio CIK-u Pokret za red i pravdu

SNSD prijavio CIK-u Pokret za red i pravdu
Foto: Nezavisne/Arhiva/Ilustracija | SNSD prijavio CIK-u Pokret za red i pravdu

BANJALUKA - Savez nezavisnih socijaldemokrata podnio je prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH protiv Pokreta za red i pravdu i Nebojše Vukanovića zbog postavljanja štanda i promotivnog izbornog materijala u blizini školskih objekata, te fotografisanja sa maloljetnim licima i njihovog objavljavanja na društveni mrežama.

U obrazloženju se navodi da je na taj čin povrijeđen Član 7.3 stav 1, tačka 8 Izbornog zakona BiH - zloupotreba maloljetnih lica u izborne svrhe.

U prijavi se navodi da je u to bio uključen nosilac liste Za pravdu i red u Nevesinju, poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović i ostali kandidati sa liste u Nevesinju.

Oni su fotografije objavili na vlastitim društvenim mrežama koje je podnosilac prijave i dostavio kao dokazni materijal.

Nakon tribine u Nevesinju, kandidati liste Za pravdu i red, uz podršku SDS-a, postavili su izborne štandove i dijelili promotivni materijal pored Srednjoškolskog centra "Aleksa Šantić" u ovoj opštini.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović rekao je za Srnu da su se kandidati tom prilikom fotografisali sa tinejdžerima, dijelili im hemijske olovke, rokovnike i ostali izborni materijal, te grubo zloupotrijebili maloljetna lica u političke svrhe.

"Postoje jasno propisane procedure i pravila kako se vodi izborna kampanja i one su svima poznate. CIK BiH bi trebalo da reaguje povodom ovog skandala jer imamo pritužbe građana i roditelja koji su sa nevjericom gledali izborni šou u blizini škole", rekao je Avdalović.

Ovakvo ponašanje i zloupotrebu djece u političke svrhe najoštrije osuđuje i direktor Srednjoškolskog centra "Aleksa Šantić" Dragana Budalić.

"Smatram da promotivni materijal ne smije da se dijeli ispred i u blizini škola. To je nekorektno prema maloljetnim licima koja se na ovaj način zloupotrebljavaju, a na fotografijama političara smo vidjeli maloljetnike koja pohađaju školu na čijem sam čelu", istakla je Budalić.

Na portalu Nebojše Vukanovića objavljene su fotografije na kojima su učenici srednje škole, a koje su nastale u okviru izbornih aktivnosti i promocije opozicionih kandidata u Nevesinju, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije