BiH

SB UN produžio mandat EUFOR-a u BiH

SB UN produžio mandat EUFOR-a u BiH
Foto: Tanjug/AP arhiva | Počela debata o BiH u SB UN

NJUJORK - Savjet bezbjednosti (SB) UN-a produžio je večeras mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Za odluku je glasalo svih 15 članica Savjeta.

Predstavnik SAD u Savjetu bezbjednosti UN pozdravio je jednoglasno usvajanje rezolucije o produženju mandata EUFOR misije "Altea" čime je poslata poruka o jasnom podržavanju ove veoma važne misije za održavanje mira i bezbjednosti u BiH.

Upućena je zahvalnost EU i njenim članicama na posvećenosti misiji Altea.

U obraćanju Savjetu bezbjednosti naglašeno je da Amerika ostaje posvećena cilju ostvarenja demokratske, stabilne i napredne BiH i da podržava punu integraciju te zemlje u transatlantsku zajednicu i put ka članstvu u EU.

"Poštovanje demokratskih institucija i integritet izbora su vitalne komponente ovih težnji zbog čega je izražena zabrinutost oko optužbi za neregularnosti na nedavnim izborima, posebno za predsjednika Republike Srpske i nedostatak odgovornosti za počinioce tih neregularnosti", navedeno je u obraćanju.

Prema riječima predstavnika, SAD ohrabrujeu institucije BiH da u potpunosti provjere neregularnosti koje su iznijeli posmatrači izbora.

"Kada izborni rezultati budu potvrđeni pozivamo lidere svih strana da ulože sve napore kako bi podržali brzo formiranje vlasti", dodao je on.

Na početku zasjedanja usvojen je dnevni red i pozvani su predstavnici BiH, Srbije, Hrvatske i EU.

Prema planu zasjedanja, BiH će biti jedina tema na sjednici i očekuje se da će biti donesena odluka o statusu misije "Altea". 

sti", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije