BiH

Ruska TV napravila prilog o Dodiku

Ruska TV napravila prilog o Dodiku
Foto: Tanjug/Arhiva | Ruska TV napravila prilog o Dodiku

KAZANJ - Ruska NTV u svom prilogu o BRIKS-u navode kako Srbe ne vole na Zapadu niti one koji se drže samostalne politike, te da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik lično iskusio zapadne sankcije i da su ga Sjedinjene Države dva puta stavljale na crnu listu.

Zvaničnici EU odavno smatraju Dodika, zajedno sa njegovim prijateljem mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, "trojanskim konjima Kremlja", ističe ova ruska televizija.

Takođe, napominje, da su političari i obični građani na Balkanu nezadovoljni stalnim ultimatumima evropskih zvaničnika, da se sve češće govori o alternativi političkom ujedinjenju starog svijeta.

Dodik je za NTV rekao kako BRIKS vidi kao izlaz za Republiku Srpsku. "BRIKS je organizacija zemalja koje se međusobno poštuju i sarađuju. Ovo je svijet saradnje, a ne ultimatuma. EU je organizacija za ucjene", naveo je Dodik.

On je dodao da stalno pokušavaju da postavljaju neke zahtjeve, usput nudeći novac ili nešto slično.

"Ovo liči na neku vrstu cjenjkanja, a ne saradnje... Stalno slušamo neke naredbe i ultimatume, uradi ovo, uradi ono. Nama i cijelom svijetu potrebna je alternativa. Naravno, Amerika ima vojnu moć, to je tačno, ali ona više nije finansijski, politički ili ekonomski centar svijeta. Ona samo prijeti svijetu sankcijama", naveo je Dodik.

On je dodao kako mu se čini da Zapad iz očaja, iz neuspjeha, stalno smišlja neke nove pakete, izmišlja neke nove sankcije.

"Ali ruska ekonomija raste, a dvije trećine svjetskih zemalja je sada na strani Rusije", rekao je Dodik.

Za Republiku Srpsku, koja je dio BiH, kao i za Srbiju, svaki dijalog sa zvaničnicima EU predstavlja još jednu pritužbu, a Srbima je jednostavno dosta da im Zapad decenijama govori sa pozicije snage, navodi ruska NTV.

Napominju da je Dodik mnogo prije samita BRIKS-a rekao da će sigurno odletjeti u Kazanj i sastati se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, za razliku od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je intrigu držao do posljednjeg, trudeći se da nikoga ne uznemiri ni na Zapadu, ni na Istoku, pa je tek onda razgovarao sa Putinom telefonom.

Međutim, naveli su izjavu potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandra Vulina koji je rekao da je Srbija zainteresovana za novi format, uprkos ranije najavljenom strateškom kursu ka članstvu u EU, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije