BiH

Radničkim neposluhom rudari traže plate

Radničkim neposluhom rudari traže plate
Foto: Nataša Tadić | Radničkim neposluhom rudari traže plate

TUZLA - Rudari Rudnika "Kreka" iz Tuzle su jutros stupili u radnički neposluh jer ima kasne plate. Kako su kazali, dok ne budu isplaćene, neće raditi.

Poslodavac ne poštuje odredbe kolektivnog ugovora, tvrde sindikalci i dodaju da su više puta upozoravali Upravu da ne dovodi rudare u ovu situaciju, a posebno u kontekstu sve većih životnih troškova.

"Imali smo jučer sastanak sa Upravom Rudnika "Kreka" i nismo dobili nikakve naznake, kada i na koji način bi mogla biti isplata plata. Radnici su saznali to i od jutros je nastupio radnički neposluh. On će trajati dok vlasnici kapitala i Elektroprivreda BiH, ne izvrši svoje obaveze u skladu sa granskim kolektivnim ugovorom"- rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara "Kreke".

Upravni odbor Samostalnog sindikata rudnika FBiH pruža podršku rudarima "Kreke", ali i Rudnika mrkog uglja" Zenica" koji, također, radničkim neposluhom traže plate, ali i podsjećaju na probleme u rudnicima.

"Moram kazati da je jako interesantno da se u proteklih šest godina, kada se god odvijaju pregovarački procesi za koje treba utvrditi Kolektivni ugovor za oblast rudarstva u FBiH, pojavi problematika ovog tipa u nekom od rudnika u Federaciji"- smatra Sinan Husić, predsjednik Sindikata. On ističe da u zeničkom rudniku plata kasni već sedam dana, a u "Kreki" šest.

"Nije realno da tražiti od radnika i Sindikata da obavljaju posao rukovodstva i vlasnika rudnika "Kreka" i "Zenica""- naglašava Husić. On dodaje da očekuje težak i komplikovan nastavak pregovora oko novog kolektivnog ugovora za rudare, a sastanak bi trebao biti u četvrtak.

"Jako teško je u ovoj situaciju voditi pregovore za novi, a imate nepoštivanje starog kolektivnog ugovora. Sigurni smo da nas neće niko dočekati raširenih ruku i reći: Dajte, kad i kako hoćete da ispunimo to što tražite. Imamo objektivno i skromne zahtjeve"- zaključuje Husić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije