BiH

Radnici još čekaju razgovore sa ministrom pravde RS

Radnici  još čekaju razgovore sa ministrom pravde RS
Foto: Velibor Tripić | Radnici još čekaju razgovore sa ministrom pravde RS

BANJALUKA - Sindikat pravosuđa Republike Srpske u narednim danima očekuje sastanak i razgovore s nadležnim Ministarstvom pravde, a u vezi sa zahtjevima koje su iznijeli tokom nedavno završenog jednočasovnog štrajka.

"Još nije bilo razgovora. Oni su javno uputili poziv za razgovore, i mi smo sada uputili dopis da smo spremni da razgovaramo i čekamo da nas pozovu i vjerujemo da će prvi taj sastanak biti ubrzo, a u decembru budžetski korisnici po pravilu sjedaju sa predstavnicima Vlade, i tu ćemo iznijeti svoje zahtjeve", rekao je Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske.

On kaže da od zahtjeva koje su iznijeli neće odustati, te da zbog diskriminacije o kojoj su govorili razmatraju i upućivanje apelacije Ustavnom sudu Republike Srpske.

Podsjećanja radi, radnici u pravosuđu su 2. novembra ove godine obustavili rad na jedan čas zbog diskriminacije kada je riječ o njihovim primanjima, odnosno primanjima sudija i tužilaca i administrativnih radnika. Tada su naveli da nosioci pravosudnih funkcija imaju pravo na nominalan iznos regresa i to 50 odsto od njihove plate, a radnici u pravosudnim institucijama nemaju, i njima se taj regres uračunava u platu. Takođe, naknada na osnovu staža za sudije i tužioce iznosi 0,5 odsto za svaku godinu, a za sve ostale radnike 0,3 odsto do 25 godina radnog staža, a poslije 25 godina je 0,5 odsto.

Nakon jednočasovnog štrajka radnika u pravosuđu oglasili su se i iz Ministarstva pravde, gdje su rekli da će razgovarati sa predstavnicima Sindikata pravosuđa i da očekuju konstruktivne razgovore s ciljem najoptimalnijih rješenja.

"Spremni smo za razgovore i dijalog da dođemo do zajedničkog rješenja za ovu situaciju koju su zaposleni u pravosuđu ocijenili kao neprihvatljivu, ali ne možemo pristati na ultimatum", rekao je tada Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije