BiH

Prva žena na čelu Čapljine: Od domaćice do gradonačelnice

Prva žena na čelu Čapljine: Od domaćice do gradonačelnice
Foto: Skupština HNK | Prva žena na čelu Čapljine: Od domaćice do gradonačelnice

Nedavno održani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini donijeli su jedan istorijski rezultat koji je postigla kandidatkinja HDZ-a BiH, Iva Raguž.

Ova mlada dama je prva žena na čelu Čapljine, a u svom gradu Raguž je pridobila povjerenje više od 4.300 glasača, dok je sljedeći kandidat na listi osvojio nešto više od 2.600 glasova.

Osim što je prva žena na čelu ovog hercegovačkog grada, Raguž je jedna od rijetkih žena koje su imale priliku da se kandiduju za vodeće pozicije u svojim sredinama. Podaci iz biografije nove gradonačelnice Raguž otkrivaju da ona spada i u grupu najmlađih lokalnih zvaničnika u svojoj zemlji, budući da je rođena 1981. godine u Sarajevu.

Interesantan životopis

Osnovnu školu pohađala je u Drinovcima, a srednju školu u Mostaru. Karijeru je gradila kao direktor u firmama MAM Mostar i Intersoldex. Nakon toga je upoznala svog današnjeg supruga, za kojeg se udala i sa kojim ima dvije djevojčice. Budući da je njena mlađa kćerka dijete sa poteškoćama u razvoju, dala je otkaz i posvetila se porodici.

"Moja djeca i moja porodica su mi uvijek bili na prvom mjestu, i jedno vrijeme bila sam prije svega majka, supruga, nevjesta i kćerka, radeći ono što domaćice rade. S tim se stvarno ponosim, jer je to izvanredan i veoma vrijedan posao. Kada su moje djevojčice malo odrasle i kada sam dobila malo slobodnog vremena, osjetila sam potrebu da napravim nešto i pokušam dati svoj doprinos zajednici u kojoj živim", izjavila je Raguž u jednom intervjuu uoči lokalnih izbora.

Tada je naglasila da kroz svoje političko djelovanje nastoji pomoći položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ali i svima kojima je specifična pomoć potrebna.

"Ako iko ima osjećaj za te specifične potrebe, onda sam to ja. Tu prije svega mislim na sve bolesne, na djecu sa poteškoćama u razvoju, osobe sa invaliditetom, ali i njihove porodice", poručila je Raguž, koja je učestvovala i na prethodnim parlamentarnim izborima na listi HDZ-a BiH za Hercegovačko-neretvanski kanton. Tada je postigla zapažen rezultat i ušla u kantonalnu Skupštinu, te je kao poslanica izabrana i u Dom naroda Parlamenta Federacije.

Niže uspjehe godinama

Taj rezultat je ponovila i četiri godine kasnije, a sada je nakon lokalnih izbora HDZ BiH u Čapljini njenu pobjedu proslavio velikim vatrometom kod zgrade stranke u centru grada. Svestrana Raguž članica je Zajednice žena HDZ-a BiH Kraljica Katarina Kosača Čapljina, a u svojoj karijeri ima veliku podršku supruga, koji je uspješan privrednik. Bavi se građevinarstvom u BiH i Hrvatskoj, te je suvlasnik firme koja se bavi trgovinom na veliko čvrstim, tekućim i gasovitim gorivima i srodnim proizvodima. Čapljinski HDZ je već prije nekoliko sedmica donio odluku da je ova mlada žena najbolji i najkvalitetniji kandidat za gradonačelnicu, ističući da je njihova lista popunjena osobama koje su prepoznate u svojoj sredini kao uspješni privrednici, kulturni i prosvjetni radnici, te mladi ljudi koji svojim znanjem i idejama nastoje doprinijeti boljim životnim uslovima u svom gradu.

U ovom hercegovačkom gradiću tvrde da pred novom gradonačelnicom Čapljine stoje veliki izazovi, jer nasljeđuje gradonačelnika Smiljana Vidića, sa kojim je navodno i rodbinski povezana, a koji je početkom godine podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Gradskog odbora HDZ-a. Ostavka je uslijedila nakon što je protiv njega podignuta optužnica zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlasti. Bivši gradonačelnik Vidić, podnoseći ostavku, poručio je svojim stranačkim kolegama da se na taj potez odlučio kako ne bi opterećivao stranku podignutom optužnicom.

Dio Čapljinaca, međutim, pobjedu gradonačelnice Raguž komentariše uz opasku da "sve ostaje u porodici", aludirajući na to da je njen suprug Sanjin Raguž nećak bivšeg gradonačelnika Smiljana Vidića, pa bi tako preko nove gradonačelnice potpuna vlast trebala ostati u rukama porodice Vidić-Raguž, prenosi Dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije