BiH

Prva nekretnina bez PDV-a (ne)moguća od Nove godine

Prva nekretnina bez PDV-a (ne)moguća od Nove godine
Foto: Ilustracija | Prva nekretnina bez PDV-a (ne)moguća od Nove godine

SARAJEVO, BANJALUKA - Izmjene Zakona o PDV-u koje podrazumijevaju povrat PDV-a na kupovinu prve nekretnine mogu stupiti na snagu sa početkom iduće godine, ali pod uslovom da procedura koja je preostala prođe bez ikakvih problema i da se u najskorije vrijeme sastane Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH čije mišljenje se čeka.

Naime, izmjene Zakona o PDV-u u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH usvojene su jednoglasno u prvom čitanju, što znači da će se ponovo naći na dnevnom redu tog doma, koji ga mora usvojiti i u drugom čitanju.

Za razliku od prvog čitanja, u drugom čitanju će se odlučivati i o amandmanima, kojih će sasvim sigurno biti jer su ih praktično najavili svi klubovi u Predstavničkom domu.

Upravo kod amandmana, barem kada je riječ o jedinstvu, moglo bi doći do problema s obzirom na to da je, recimo, Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH, rekao da neće biti velikih izmjena u Prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u, dok je, kako prenose mediji u Federaciji BiH, Safet Kešo, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao da za njega i njegove kolege iz SDA neće biti prihvatljive izmjene ukoliko ne bude sadržavao veoma značajne popravke koje će predložiti kroz amandmane.

"Pritom ne mislim samo na amandmane Kluba SDA, nego i na amandmane bilo kojeg kluba ili poslanika koji mogu doprinijeti da ovaj zakon bude bolji i da služi interesima svih građana, a ne samo pojedinih kategorija ljudi koji 'traže' stan ili onih koji nude stanove", rekao je Kešo, a prenose mediji u FBiH.

Nakon amandmana koji budu podneseni, slijedi faza u kojoj komisije Predstavničkog doma daju svoja mišljenja, a ukoliko sva ona budu pozitivna, izmjene Zakona o PDV-u sa predloženim amandmanima idu pred Predstavnički dom u drugom čitanju. Ukoliko izmjene Zakona o PDV-u budu usvojene u drugom čitanju, u istom tekstu taj zakon mora biti usvojen i u Domu naroda, a tek nakon toga formalno pravno zakon stupa na snagu.

"Formalno pravno i ako sve bude išlo bez problema može se doći do toga da izmjene Zakona o PDV-u stupe na snagu sa početkom iduće godine. To znači da je u naredna dva mjeseca potrebno sprovesti proceduru koja je preostala, što nije nemoguće, ali je teško ostvarivo, posebno zbog činjenice da treba obezbijediti neophodna mišljenja koja nisu ni Savjeta ministara BiH ni parlamenta BiH", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak parlamentu BiH.

Upravo ta mišljenja mogla bi predstavljati problem. Saznajemo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u Savjet ministara BiH uputio izmjene Zakona o PDV-u uz zahtjev da dostavi neophodna mišljenja, prije svega onoga Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Nezavisne novine" još ranije su pisale da prema Zakonu o sistemu indirektnog oporezivanje UO UIO mora dati svoje mišljenje jer je nadležan za utvrđivanje prijedloga politika o indirektnom oporezivanju.

Raniji pokušaji da UO UIO da svoje mišljenje na izmjene Zakona o PDV-u nisu urodili plodom i zbog toga izmjene tog zakona su predložili poslanici vladajućih stranaka u Predstavničkom domu, ali bez HDZ-a.

U Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH juče nismo uspjeli dobiti odgovor da li će i kada dati svoje mišljenje na izmjene Zakona o PDV-u.

Podsjećanja radi, izmjenama Zakona o PDV-u predviđa se povrat PDV-a na kupovinu prve nekretnine državljanima BiH.

PDV će se vraćati samo za kupovinu stanova u novogradnji, s obzirom na to da se na stanove koji su već prometovani ne plaća PDV, već porez na promet nekretnina, koji je daleko manji nego PDV.

Ipak, ostale su brojne nedoumice od toga šta je "stambeni objekat" pa do toga da je obrazloženjem predloženo da je povrat PDV-a moguć za stanove 40 m² za osobu koja se prijavljuje za povrat plus 15 m² za svakog dodatnog člana domaćinstva.

Međutim, problem je što je to definisano obrazloženjem zakona, a ne članom zakona i što se postavlja pitanje šta ako mladi bračni par kupi nekretninu, u međuvremenu dobije djecu i želi da kupi veću nekretninu, a prometovanje tom nekretninom je zabranjeno.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije