BiH

Prizori iz Jablanice koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim (VIDEO)

Prizori iz Jablanice koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim (VIDEO)
Foto: Tanjug | Prizori iz Jablanice koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim (VIDEO)

JABLANICA - Katastrofalne poplave i odroni na području Jablanice iza sebe su ostavili ogromne materijalne štete i ljudske gubitke.

Na tom području do sad je pronađeno 15 tijela, dok se za mnogima još traga.

Mještani su evakuisani iz svojih domova, a spasioci danonoćno rade na pružanju pomoći ugroženima.

Na terenu djeluju brojni spasioci iz cijele BiH i Hrvatske, a očekuje se da će danas stići pomoć iz Srbije i nekoliko zemalja Europske unije. Uz profesionalne službe, na terenu su i brojni volonteri, prenosi Fena.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Milenko Bevanda u Jablanici je održao sastanak s direktorkom Doma zdravlja Jablanica Almom Budim Hondo s kojom je u stalnoj komunikaciji.

Nakon što ga je direktorka izjavila kako su u velikoj potrebi za antibioticima i vakcine protiv tetanusa, ministar je kazao kako su te potrepštine odmah obezbijeđena, saopštila je Vlada HNŽ-a.

Osobe koje su ostale bez domova smještene su u mjesnim hotelima i Staračkomu domu Jablanica, dok je većina pronašla smještaj kod prijatelja i rodbine u stanovima i kućama Jablanice i Konjica.

Stožer CZ-a HNK-a još je juče obezbijedio 80 ležajeva u sportskoj dvorani u Jablanici, za slučaj potrebe za prihvat unesrećenih, a te ležajeve sada koriste spasioci za prenoćište i predah.

Putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena je sinoć, ali isključivo za vozila spasilačkih službi i za žurne slučajeve, kao što je slučaj i s drugim osposobljenim cestovnim pravcima.

Načelnik opštine Jablanica Damir Šabanović donio je odluku o proglašenju Dana žalosti koji će trajati od danas do 8. oktobra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije