BiH

Predstavljen Zakon o imovini nosilaca javnih funkcija

Predstavljen Zakon o imovini nosilaca javnih funkcija
Foto: Ustupljena fotografija | Predstavljen Zakon o imovini nosilaca javnih funkcija

SANSKI MOST - Ured za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona organizovao je danas u Sanskom Mostu prezentaciju odredaba Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija i rukovodećih državnih službenika USK, koji je usvojen prije dva mjeseca.

Ovim zakonom ustanovljen je i pomenuti ured kao institucija čiji je zadatak da obavlja prevenciju korupcije, te prikuplja podatke i prijavljuje nadležnim institucijama uočene koruptivne aktivnosti u Unsko-sanskom kantonu.

Također, u djelokrugu rada ovoga ureda je i prikupljanje, provjera i obrada podataka o imovini nosilaca javnih funkcija.

"Organizovali smo ovaj sastanak da upoznamo nosioce javnih funkcija, kao i sve institucije s njihovim zakonskim obavezama kada se radi o prijavljivanju imovine koju posjeduju i koju su stekli. Upoznali smo ih sa načinom podnošenja prijava, rokovima i drugim pitanjima u vezi sa primjenom pomenutog zakona", istakla je Adela Tabaković, sekretar pomenutog ureda. Prema njenim riječima, u budućnosti će biti uspostavljen i ažuriran jedinstveni registar o imovini.

Inače, pomenutom sastanku su prisustvovali predstavnici općinskog organa uprave i javnih službi, te direktori javnih ustanova i preduzeća, kao i općinski vijećnici. Dodala je kako se u narednom periodu ovakvi sastanci planiraju održati u svim općinama i gradovima u USK. Inače, treba istaći kako je Ured za borbu protiv korupcije USK nedavno pokrenuo novu kampanju kojom poziva građane da anonimno prijave korupciju.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o raznim oblicima korupcije i pružanje alata za njeno suzbijanje, a obrasci za prijavu mogu se pronaći na internet stranici pomenute institucije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije