BiH

Potvrđen dolazak Šolca na završni samit

Potvrđen dolazak Šolca na završni samit
Foto: Arhiva | Potvrđen dolazak Šolca na završni samit

BERLIN - Na završnoj konferenciji Berlinskog procesa 14. oktobra prisustvovaće Olaf Šolc, njemački kancelar, saopštila je Vlada Njemačke na svom internet sajtu.

Ovaj događaj će, kako je saopšteno, predstavljati završni događaj desete godišnjice postojanja ovog procesa na kojem je, kako je saopšteno, ostvareno nekoliko važnih sporazuma između zemalja regiona.

"Mnogo je postignuto u posljednjih deset godina, lakše priznavanje obrazovnih kvalifikacija, postepeno ukidanje rominga u regionu, 31.000 mladih koji su učestvovali u programima Regionalne kancelarije za mlade za zemlje zapadnog Balkana. Omogućeno je i brže carinjenje određene robe preko granica. Na taj način zemlje zapadnog Balkana pokazuju da su u stanju da prevaziđu podjele i ojačaju veze ljudi", saopštili su oni.

Obratili smo se i institucijama BiH da nam prokomentarišu koliko su zadovoljni ovogodišnjim rezultatima, ali nam nisu odgovorili na pitanja.

U Vladi Njemačke kažu da u narednom periodu očekuju sporazum o mobilnosti, kao i završetak procesa implementacije CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini. Osim toga, kako je istaknuto, očekuje se i da zemlje regiona nastave provođenje reformi na evropskom putu. 

"Zbog toga je specijalni izaslanik Savezne vlade Manuel Zaracin vodio intenzivne pregovore posljednjih sedmica i mjeseci i više puta je putovao u region", saopštili su oni.

Prošle sedmice je Ambasada Njemačke u Sarajevu saopštila da je Robert Habek, zamjenik njemačkog kancelara i ministar privrede i zaštite klime, s regionalnim ministrima privrede razgovarao u sklopu procesa o povećanju saradnje između Njemačke i zemalja regiona u otvaranju poslovnih prilika za njemačke privrednike.

"Tema razgovora je bila i energetska politika s naglaskom na širenje obnovljivih izvora energije i na dekarbonizaciju industrije.

Istovremeno, Ekonomski forum nudi kompanijama koje su aktivne na zapadnom Balkanu priliku da se predstave i jačaju svoje poslovanje", kažu u Ambasadi Njemačke.

U Njemačkog industrijskoj i privrednoj komori su se takođe oglasili o Berlinskom procesu, što je posebno zanimljivo s obzirom na to da je region zapadnog Balkana relativno malo tržište u poređenju s drugim globalnim tržištima.

Oni kažu da njemačka privreda želi da podrži programe EU u regionu, poput Investicionog okvira za zapadni Balkan, regionalnog programa kroz koji se finansiraju veliki infrastrukturni projekti, i Plana rasta, najnovije inicijative EU s ciljem uvezivanja zemalja regiona sa zajedničkim tržištem EU.

Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, ima za cilj jačanje i produbljivanje regionalne integracije na zapadnom Balkanu i s njim. Berlinski proces takođe ima za cilj da ubrza integraciju čitavog regiona u EU. Fokusira se na oblasti kao što su razvoj infrastrukture, ekonomija, regionalna razmjena mladih, pomirenje i nauka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije