BiH

Potpuno neočekivano, Zakon o Ustavnom sudu pred Domom naroda

Potpuno neočekivano, Zakon o Ustavnom sudu pred Domom naroda
Foto: N.N. | Potpuno neočekivano, Zakon o Ustavnom sudu pred Domom naroda

SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na dnevni red stavio je Prijedlog zakona o ustavnom sudu BiH nakon čega je zatražena pauza, a ako je suditi po najavama, delegati SDA napustiće zasijedanje

Naime, Želimir Nešković, delegat SDS-a u Domu naroda Parlametnarne skupštine BiH zatražio je da se glasa o tome da se Zakon o Ustavnom sudu BiH nađe na dnevnom redu jer je ranije u nekoliko navrata to odbijano. Nakon toga uslijedila je oštra rasprava među delegatima jer s jedne strane Bošnjaci nisu željeli ni da čuju da se takav jedna zakon nađe na dnevnom redu, dok su s drute strane Srbi pa i Hrvati isticali da delegat ima pravo da predloži zakon.

Šefik Džaferović, delegat SDA rekao je da ukoliko se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH nađe na dnevnom redu da će napustiti zasijedanje, a odmah nakon što je vića izglasala da se on nađe na dnevnom redu zatražio je pauzu.

"Ovo je zakon koji je duboko protivan BiH i sada je iskorištena poslovnička mogućnost i dovodimo se u poziciju da raspravljamo o nečemu što je suprotno ustavu i vodi do rastakanja BiH", rekao je Džaferović.

S druge strane Nešković koji je Zakon o Ustavnom sudu BiH predložio prije nekoliko mjeseci, ali se nikako nije našao na dnevnom redu, rekao je da je ključni problem u radu Ustavnog suda BiH donošenje odluke i da budućnost BiH zavisi od Ustavnog suda BiH.

Inače, sam zakon o kojem će se na kraju izjasniti delegati, a koji, gotovo je izvjesno neće proći jer će protiv njega galsati i Hrvati, predviđa da većinom glasova svih sudija, koja uključuje najmanje glas jednog sudije i reda svakog naroda.

Predloženim zakonom predviđa se i zamjena stranih sudija i to na način da trenutno troje stranih sudija dvoje mjenjaju sudije koje izabere Predstavnički dom Federacije BiH, a jednog sudiju Narodna skupština Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije