BiH

Poslanici o ukidanju PDV-a na prvi stan, čeka se mišljenje UO UIO

Poslanici o ukidanju PDV-a na prvi stan, čeka se mišljenje UO UIO
Foto: Velibor Tripić | Poslanici o ukidanju PDV-a na prvi stan, čeka se mišljenje UO UIO

SARAJEVO, BANJALUKA - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici koja će se održati sljedeće sedmice, razmatraće izmjene Zakona o PDV-u u smjeru ukidanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine, iako se o tome nije izjasnio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO).

Prema Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja, upravo je UO UIO nadležan za utvrđivanje prijedloga politika o indirektnom oporezivanju, ali i pripremi zakonskih propisa u vezi sa indirektnim oporezivanjem.

"O toj inicijativi priča se već duže vrijeme. Uprava za indirektno oporezivanje dala je pozitivno mišljenje i proslijedila ga UO UIO, koji se nije sastao, tako da tog mišljenja nema i procedura koja podrazumijeva UO UIO, Savjet ministara BiH pa tek onda parlament, neće biti ispoštovana", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak UIO.

Isti izvor navodi da, što se tiče mišljenja, ono može doći i onda kada izmjene Zakona o PDV-u budu pred Domom naroda, ali da je uobičajena praksa da se prije upućivanja zakona u proceduru o tome izjasni UO UIO.

UO UIO čine entitetski ministri finansija, ministar finansija i trezora BiH, eksperti i direktor UIO, i nakon što nisu uspjeli postići dogovor o raspodjeli putarine, nisu se sastali mjesecima unazad.

Ukoliko poslanici Predstavničkog doma, a i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i usvoje izmjene Zakona o PDV-u i omoguće povrat PDV-a za kupovinu prve nekretnine, ništa se neće moći sprovesti bez UO UIO, koji mora izraditi podzakonske akte.

Izmjene Zakona podrazumijevaju samo tri člana i u suštini predviđaju da punoljetno fizičko lice koje je državljanin BiH sa stalnim mjestom prebivališta u BiH, a koje je kupac stana, ima pravo na povrat PDV-a pri kupovini prvog stana. Takođe, ukoliko UIO i drugi nadležni organ utvrde da je neko dobio povrat PDV-a mimo zakona, on će se ponovo obračunati i naplatiti i kupac kazniti sa pet do 10.000 KM.

"Upravni odbor UIO će donijeti podzakonske akte za sprovođenje Zakona", piše u izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u.

Izmjenama se predviđa da će se za okončane kupoprodaje stana prije stupanja na snagu izmjena Zakona o PDV-u primjenjivati odredbe zakona koji je bio na snazi do tog momenta. U prevodu, svi oni koji su kupili stanove prije izmjene i dopune Zakona o PDV-u, neće moći vratiti PDV.

"Navedene dopune su predložene, jer se analizom efekata ovakvih mjera u zemljama regiona dokazalo da su iste imale pozitivne efekte na stanovništvo i ekonomiju. Takođe, očekuje se uticaj na tržište nekretnina u smislu da će stanovi cjenovno biti pristupačniji. Kao jedan od razloga za donošenje ovih dopuna je i socijalni karakter predloženih izmjena, jer smo suočeni sa visokim cijenama stanova u BiH i sa ovim izmjenama mladim ljudima bi kupovina prve nekretnine bila pristupačnija."

Namjera je da se povrat PDV-a ograniči na 40 kvadrata stambenog objekta za kupce i dodatnih 15 kvadrata za svakog člana domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na povrat za kupovinu prvog stana. Cilj je da kupci ne ostvaruju pravo na umanjenje PDV-a na luksuz.

"Ovaj vid poreske olakšice vodi padu javnih prihoda s jedne strane, ali istovremeno je praksa pokazala da uslijed rasta tražnje i rasta privredne aktivnosti sektora građevine i svih povezanih sektora, dolazi do kompenzovanja javnih prihoda", piše u obrazloženju prijedloga izmjena Zakona o PDV-u.

Zanimljivo je da su izmjene Zakona o PDV-u predložili poslanici vladajućih stranaka, ali bez HDZ-a, i to Sanja Vulić (SNSD), Mia Karamehić Abazović (NiP), Saša Magazinović (SDP), Sabina Čudić (Naša stranka) i Čedomir Stojanović (Demos).

Takođe, zanimljivo je i da je Toni Kraljević, federalni ministar finansija koji dolazi iz HDZ-a, na sjednici UO UIO bio protiv raspodjele prihoda od putarina, a na posljednjoj sjednici UO UIO, koja je održana u februaru ove godine, nije se ni pojavio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije