BiH

Politička scena pretvorena u rijaliti, zadnji primjer slučaj "Severina"

Politička scena pretvorena u rijaliti, zadnji primjer slučaj "Severina"
Foto: Instagram | Politička scena pretvorena u rijaliti, zadnji primjer slučaj "Severina"

BANJALUKA, SARAJEVO - Žao mi je što ste moji, a ne političari nekog mog neprijatelja, mogla bi glasiti današnjem vremenu prilagođena rečenica kada bi se snimao nastavak kultnog filma "Maratonci trče počasni krug", jer upravo tako izgleda politička scena u BiH i regionu - ne zna se da li je bliža estradi ili rijalitiju.

Nikad se zvaničnici nisu ovako utrkivali ko će se više muljati u blatu koje su, počesto, sami napravili, a jedan od posljednjih primjera je slučaj "Severina".

Nekada bi se takve vijesti o pjevačici pojavljivale isključivo u žutim hronikama ili u tabloidima, ali u današnje vrijeme političari ne propuštaju priliku da estradnjacima preotmu šaku publiciteta.

Slučajem zadržavanja hrvatske pjevačice na srpskoj granici su se, između ostalih, bavili predsjednik i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, predsjednik Srpske Milorad Dodik i ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, hrvatski premijer Andrej Plenković...

I taman kada se priča o Severini "izlizala", a materijala za ispaljivanje otrovnih strelica ponestalo, našao se novi razlog za svađe. Novi razlog, a glavna uloga i scenario isti - Aleksandru Vulinu, potpredsjedniku Vlade Srbije, vlast na nivou BiH ponovo nije dala dozvolu za prelet, ovaj put kako bi posjetio Srbe u Palama i sa njima obilježio slavu ove opštine - Veliku Gospojinu. Ekspresno je reagovao Beograd.

"Odluka vlasti u Sarajevu da ponovo ne dozvole prelet potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu jeste ničim izazvan, bezrazložan akt zaoštravanja političkih odnosa BiH i Srbije, od čega korist ne može da ima niko u regionu", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dakle, na pomolu je još jedan verbalni rat između zvaničnika dvije zemlje, a nikog ne bi začudilo da to, ničim izazvani, komentarišu i političari iz Hrvatske.

Zajedničko za sve tri zemlje je to što je životni standard stanovništva nizak, borba protiv kriminala i korupcije zanemarljiva, a problemi građana iz dana u dan sve veći. Analitičari bi na to rekli - kada ne možete ljudima dati hljeba, dajte im igara.

"Kad nema ništa pametnije, daj šta ima. U odsustvu velikih projekata morate imati neke teme. A tema nema osim nekih sporednih, gotovo beznačajnih", kaže za "Nezavisne novine" politički analitičar Nebojša Tojagić.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je dijelom slučaj "Severina" dobro došao političarima da podgriju nacionalna osjećanja, a dijelom da pažnju skrenu sa drugih gorućih problema sa kojima se društva suočavaju.

"Dakle, umjesto hljeba nudi im se igra, što je i dijelu građana prihvatljivo. Međutim, istovremeno je ovaj slučaj razotkrio čitav niz problema, neriješenih odnosa među državama, što ozbiljno koči normalizaciju odnosa u regiji. Naizgled jedan ljudski problem razotkrio je čitavu plejadu ljutnje, mržnje, ljubavi, odnosa država prema ljudskim pravima i slobodama, jednom riječju haos u međususjedskim odnosima", ističe Topićeva za "Nezavisne novine".

I prije nego što će Vulin imati drugi po redu problem pri ulasku u BiH, a Severina pri ulasku u Srbiju, imali su se političari zbog čega svađati. Takvih primjera ima napretek, a javnost najbolje pamti špansku sapunicu na balkanski način, gdje su razlog polemika bili helikopteri iz Srbije, koji su u Srpskoj trebali gasiti požare.

I ko zna koliko bi to bila zanimacija političara sa obje strane Drine da vatra nije zaprijetila Nacionalnom parku "Sutjeska", zbog čega je dolazak letjelica iz Srbije dozvoljen, a strasti su se smirile. Istina, nakratko.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije