BiH

Počinje samit Brdo-Brioni

Počinje samit Brdo-Brioni
Foto: Pexels/Ilustracija | Počinje samit Brdo-Brioni

TIVAT - Samit lidera Brdo-Brioni procesa održava se danas u Tivtu gdje će tokom plenarne sjednice biti riječi o unapređenju saradnje zemalja Balkana sa članicama EU.

Na sastanku lidera učestvovaće članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Cvijanovićeva, Bećirović i Komšić učestvuju na poziv predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Slovenije Nataše Pirc-Musar, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Početak plenarne sjednice predviđen je u 11.00 časova, a konferencija za novinare na kojoj će govoriti predsjednici Crne Gore, Slovenije i Hrvatske u 12.45 časova.

Predstojeći samit lidera Brdo-Brioni procesa prilika je da se potvrde dobrosusjedski odnosi i ojača regionalna saradnja, te da se iskaže potreba za intenziviranjem strateškog dijaloga između EU i zemalja Balkana.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine radi jačanja uzajamnog povjerenja i pomoći zemljama Balkana na putu ka EU, prenosi Srna.

Članovi inicijative su i Crna Gora, Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije