BiH

Počela geološka istraživanja na području Novog Grada

Počela geološka istraživanja na području Novog Grada
Foto: Facebook/Opština Novi Grad | Počela geološka istraživanja na području Novog Grada

NOVI GRAD - Na području opštine Novi Grad danas su zvanično počela geološka istraživanja čiji je cilj da definišu uticaj izgradnje odlagališta nuklearnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac, Trgovska gora, a planirano je da ova istraživanja budu završena do kraja godine.

Tim povodom je održan sastanak kojem su prisustvovali Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, Svjetlana Radusin, pomoćnica ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, predstavnici Republičkog zavoda za geološka istraživanja, te članovi ekspertskog i pravnog tima BiH, koji su uključeni u borbu protiv izgradnje ovog odlagališta na samoj obali rijeke Une.

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, za "Nezavisne novine" kaže da na ovaj dan počinju istraživanja, te pojašnjava da se na taj način realizuje plan ekspertskog tima o prikupljanju dodatnih podataka u vezi sa slučajem Čerkezovca.

"Nosilac istraživanja je Republički zavod za geološka istraživanja, a direktni izvođač je Institut za primijenjenu geologiju i vodoinženjering iz Bijeljine. Na jednom širem prostoru će se vršiti geološka istraživanja, od Rudica preko Mlakve, koje su preko puta Čerkezovca, do područja naselja Ravnica, znači nizvodno od Novog Grada", kazao je Drljača.

Prema njegovim riječima, očekuje se da se istraživanja završe do kraja ove godine.

"Ekspertski tim će imati dovoljno informacija da postavi našu platformu na način da se dobije argumentacija za ono što oni tvrde, odnosno da je ta geologija nepovoljna za ono što hrvatska strana želi, a to je sprovođenje projekta odlagališta na lokaciji Čerkezovac", naveo je Drljača.

On je naglasio da vjeruje kako će u kratkom periodu dostići nivo istraživanja koji već ima hrvatska strana.

"Sigurno da ćemo imati pravu sliku i potkrijepiti naše navode da lokacija Čerkezovac nije odgovarajuća", istakao je Drljača.

Inače, terenska istraživanja na području opštine Novi Grad u vezi sa uticajem planirane izgradnje skladišta radioaktivnog otpada počela su u oktobru prošle godine.

Tako je prije skoro godinu dana Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, rekao da će raditi hidrološka i geološka istraživanja, te istraživanje nulte radioaktivnosti i mnoga druga.

Kako je tada kazao, akcionim planom je definisano da istraživanje traje tri godine, odnosno od 2023. do 2025. godine.

Podsjećamo, Hrvatska planira da na Trgovskoj gori, u opštini Dvor na Uni, skladišti svoj radioaktivni otpad, čemu se protive iz BiH, jer smatraju da to predstavlja prijetnju po zdravlje 250.000 ljudi u slivu rijeke Une.

Inače, ova lokacija se vazdušnom linijom nalazi oko 800 metara od opštine Novi Grad.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije