BiH

Piloti helikopterske jedinice MUP-a KS stekli PPL licencu

Piloti helikopterske jedinice MUP-a KS stekli PPL licencu
Foto: Vlada KS | Piloti helikopterske jedinice MUP-a KS stekli PPL licencu

SARAJEVO - Piloti prve helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji se školuju u Podgorici uspješno poletjeli i stekli PPL licencu.

Prva generacija školovanih pilota MUP-a Kantona Sarajevo, koji se već tri mjeseca nalaze na školovanju u Flight Academy Montenegro, uspješno su ostvarili svojih prvih 45 sati leta i stekli PPL – private pilot licence, koja predstavlja baznu osnovu neophodnu za letenje.

Piloti prve helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo već uspješno realizuju rutinske letove širom Crne Gore, iz Podgorice do Jadrana, preko Ulcinja, Herceg Novog do Žabljaka i nazad. Za samo tri mjeseca, sarajevski piloti položili su svih devet ispita za prvu licencu, položili teorijske ispite pred Direkcijom za civilnu avijaciju BiH, te najboljim prosjekom savladali test engleske vazduhoplovne frazeologije (TEA). Ništa manje nisu uspješni ni aviomehaničari koji također čine helikoptersku jedinicu, a koji su ispite položili najvišim ocjenama.

“Ponosan sam na vas i rezultate koje ste postigli. Pohvale vaših instruktora i informacije koje sam dobio o vama, dokaz su da smo napravili pravi izbor za našu prvu helikoptersku jedinicu. Vi ćete biti prvi ikad školovani piloti i aviomehaničari MUP-a Kantona Sarajevo i na vama je ogromna odgovornost. Vi ćete jednog dana spašavati živote i djelovati tamo gdje je najpotrebnije, a kada spasite samo jedan ljudski život, pokazat će se da smo bili na pravom putu kada smo krenuli u ovu priču. Želim vam da nastavite uspješno obuku i činite ponosnim MUP Kantona Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu", rekao je ministar Admir Katica koji je sa bh. ambasadorom u Crnoj Gori nj.e. Branimirom Jukićem posjetio članove helikopterske jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije