BiH

Partije i kandidati sa gradskih i opštinskih trgova krenuli po glasove

Partije i kandidati sa gradskih i opštinskih trgova krenuli po glasove
Foto: Velibor Tripić | Partije i kandidati sa gradskih i opštinskih trgova krenuli po glasove

SARAJEVO, BANJALUKA - Političke partije, pokreti i nezavisni kandidati, zajedno sa svojim pristalicama, i u glavnom sa gradskih i opštinskih trgova, počeli su kampanju za predstojeće lokalne izbore koji će se održati 6. oktobra.

Promovisanjem slogana, lijepljenjem plakata i predstavljanjem kandidata, a uz uobičajena obećanja, političari su krenuli u trku za glasove svojih sugrađana. Ovaj put, odnosno na ove lokalne izbore, pred birače izlazi 26.089 kandidata, od kojih će tek njih 3.342 dobiti funkcije. Zvanično, na spisku se nalaze 3.400.204 birača, a stručnjaci su u prethodnim danima isticali da je ta brojka daleko od realnosti, te da u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku živi daleko manje ljudi. Za glasanje iz inostranstva registrovano je 44.789 birača.

Kada je riječ o ponudi, za skupštine opština i gradova kandidovana su 25.703 kandidata, dok se za 142 načelnička i gradonačelnička mjesta bori 386 kandidata, među kojima je 29 žena. Na izborima učestvuje 296 političkih subjekata, među kojima je 110 stranaka, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina i devet lista nezavisnih kandidata. Izborna kampanja, a prema Izbornom zakonu BiH, podrazumijeva da politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost o svojim programima i kandidatima za lokalne izbore. Svi politički subjekti kampanju mogu provoditi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a nadležni organi su dužni obezbijediti slobodu njihovog kretanja, njihovih birača i pristalica, kao i ravnopravan tretman u njihovim zahtjevima da javna mjesta koriste u svrhu kampanje.

Tokom kampanje zabranjeno je uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampani oglas, poster ili drugi promotivni materijal, a zabranjeno je i isticanje, štampanje i rasturanje izbornih materijala u kojima se žene i muškarci predstavljaju na stereotipan ili ponižavajući način.

Izbornim zakonom BiH definisano je i da se izborni materijali ne mogu postavljati unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti, javnim preduzećima i ustanovama, mjesnim zajednicama, vjerskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama. Takođe, zabranjeno je i prijetiti pristalicama drugih političkih subjekata, sprečavati novinare u obavljanju posla, obećavati novčanu nagradu ili drugu materijalnu korist u svrhu dobijanja podrške birača, podsticati na glasanje lica koja nemaju pravo glasa, a zabranjeno je i zloupotrebljavati djecu u političke svrhe.

Zabranjeno je i iznositi lažne informacije koje mogu ugroziti izborni proces i dezinformisati birače, a kazne koje političke partije mogu dobiti za kršenje Izbornog zakona i pravila, kada je riječ o kampanji, kreću se do 30.000 KM.

"CIK može za određene prekršaje ukloniti kandidata sa liste i poništiti objavu učešća političkog subjekta na izborima. Koja će od sankcija biti izrečena, zavisi od težine prekršaja i njihove učestalosti", rekli su u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Kazna za neovlašteno plakatiranje do 6.000 KM

Povodom službenog početka predizborne kampanje za lokalne izbore u BiH, koji će se održati 6. oktobra, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo upozorila je sve političke partije, koalicije i nezavisne kandidate na obavezu poštovanja propisa kojima je određen postupak i način postavljanja plakata.

Zbog toga je KUIP formirala tim kantonalnih komunalnih inspektora za vrijeme predizborne kampanje koji će svoje svakodnevno djelovanje usmjeriti na područje svih devet opština KS uz predviđene oštre sankcije za prekršaje.

Predviđene novčane kazne za pravne subjekte iznose od 1.000 do 6.000 KM, a za odgovornu osobu u pravnom subjektu od 500 do 2.000 KM.

RAK poziva na poštovanje izbornih pravila

Regulatorna agencija za komunikacije, povodom početka kampanje i predstojećih lokalnih izbora, ukazala je na obavezu poštovanja Poglavlja 16 Izbornog zakon BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju i javnom oglašavanju političkih subjekata.

U saopštenju RAK precizira da će kampanja za predstojeće lokalne izbore trajati 30 dana te da u skladu sa tim počinje i obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja koje će trajati do početka izborne tišine.

RAK je pozvao televizijske stanice da izborne programe u najvećoj mjeri učine dostupnim i licima sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidim, te osobama sa intelektualnim teškoćama.

RAK podsjeća i da izborna tišina važi za cijelu teritoriju BiH i sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija.

Izborna tišina počeće 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 5. oktobra u sedam časova i trajaće do njihovog zatvaranja, dok će zabrana objavljivanja rezultata javnog mnjenja početi 48 časova prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 4. oktobra u sedam časova i trajati do zatvaranja biračkih mjesta.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije