BiH

Parlamentarci: Izmjene Izbornog zakona BiH vratiti u parlamentarne klupe

Parlamentarci: Izmjene Izbornog zakona BiH vratiti u parlamentarne klupe
Foto: Dražan Pozderović | Parlamentarci: Izmjene Izbornog zakona BiH vratiti u parlamentarne klupe

SARAJEVO - Izmjene Izbornog zakona BiH trebalo bi iz stranačkih da se vrate u parlamentarne klupe, stav je većine parlamentaraca s kojima su "Nezavisne" razgovarale.

Takođe, da je izmjenama ovog zakona mjesto u Parlamentarnoj skupštini BiH, smatra i veliki dio međunarodne zajednice, a među njima je i američka administracija.

Čini se da su i nakon započetih razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH do tog zaključak došli i lideri SDA i HDZ BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Nakon razgovora koje su delegacije SDA i HDZ BiH predvođene liderima u srijedu naveče imali u centrali SDA u Sarajevu, konstatovano je da se razgovori o Izbornom zakonu BiH nastavljaju, ali da konkretnih dogovora nije bilo na sastanku u srijedu.

Izetbegović je rekao da se ništa konkretno nije dogodilo na sastanku u srijedu, ali da je u razgovoru sa Metjuom Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan, Palmer insistirao na tome da se što prije oformi interresorna radna grupa u parlamentu BiH koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Imamo diskriminaciju u BiH kada su u pitanju manjine, imamo diskriminaciju, kako tvrdi HDZ, u odnosu na jedan narod kojem drugi biraju predstavnike i imamo diskriminaciju u odnosu na većinu. Imamo razne diskriminacije i to traži majstorluk, i ekspertni, i politički, da se ta stvar uredi. O tome na ovim sastancima pričamo, u tome pokušavamo naći balanse", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je novina nakon sastanka održanog u srijedu to što je HDZ ipak shvatio da se neće moći dalje bez manjih ustavnih promjena.

"Nećemo moći bez CIK-a, ni u FBiH, ni na državnom nivou. Uostalom, to su rekli i prijatelji iz Amerike. Oni insistiraju i na tome da se predstavnici Centralne izborne komisije uključe u tu interresornu grupu. Ima pomaka", tvrdi Izetbegović.

Dragan Čović, lider HDZ BiH, kazao je da se naziru mali pomaci te da mu je prevažno stajalište SDA da jedan narod neće drugome birati predstavnike, ali i da to, naravno, mora biti usklađeno sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Zbog toga smo i kazali da, ako pronađeno rješenje bude zahtijevalo neku intervenciju kad je u pitanju Ustav FBiH i Ustav BiH, naravno da smo onda tu", kazao je Čović.

Najavio je nastavak razgovora u narednih sedam dana.

Lazar Prodanović (SNSD), delegat u Domu naroda BiH i nekada član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH, za "Nezavisne" kaže da je pozitivno to što dvije stranke razgovaraju, a u skladu sa Mostarskim sporazumom.

"Naravno, u jednom momentu će doći na red i formiranje interresorne radne grupe u Parlamentarnoj skupštini BiH i drugi će se uključiti u to. Bilo bi dobro da to bude u godini koja nije izborna", kazao je Prodanović.

Dodaje da postoji inicijativa za interresornu radnu grupu te da se nada da će doći do rješenja.

Kaže da je ključno to da će se kod implementacije odluka Suda za ljudska prava u Strazburu morati krenuti i u ustavne promijene i da će za to trebati jedna šira grupa koja će raditi na izmjenama.

Saša Magazinović (SDP), poslanik u Predstavničkom domu BiH, za "Nezavisne" ističe da se razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH moraju vratiti u Parlament BiH te da je to jedino mjesto na kojem treba raspravljati o tome.

Istog mišljenja je i Dženan Đonlagić (DF), poslanik u Predstavničkom domu BiH, koji je za "Nezavisne" istakao da stranački razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH neće dati rezultat te da je jedino mjesto za to Parlamentarna skupština BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije