BiH

Parlament BiH: Posebna sjednica Parlamenta o bezbjednosti

Parlament BiH: Posebna sjednica Parlamenta o bezbjednosti
Parlament BiH: Posebna sjednica Parlamenta o bezbjednosti

SARAJEVO - Razočaran sam činjenicom da ovako anemično Vijeće ministara u zaključno definisanom roku nije dostavio Zaključak Parlamentu o terorističkom napadu u Rajlovcu, istakao je Saša Košarac, šef kluba poslanika SNSD-a govoreći o posebnoj sjednici na kojoj će poslanici raspravljati o bezbjednosti u BiH, te terorističkom aktu u Rajlovcu u kojem su poginula dva pripadnika Oružanih snaga BiH,

„To je trebalo biti pred poslanicima do 30.11. mi smo maloprije imali sjednicu kolegija Predstavničkog doma, a nismo imali materijal, još uvijek nije bio upućen od Savjeta ministara u ovaj dom. Plašim se da se ponovo radi na ublažavanju bezbjednosnih izazova u samoj BiH“, rekao je Košarac.

Prema njegovom mišljenju ponovo se dešavaju slične situacije kao što je bio napad na Ambasadu SAD i teroristički napad na Zvornik

"Sjednica će biti sutra i veliko je pitanje zašto je dokument pod oznakom „tajno“ i to je veoma važno pitanje ali vidjećemo u toku sutrašnjeg dana. Mislim da nema osnova da sjednica bude zatvorena, kada je bio teroristički napad u Zvorniku sjednica je bila otvorena, ko šta krije vidjećemo“, rekao Košarac.

Govoreći o reakcijama u FBiH na hapšenje Sakiba Mahmuljina, bivšeg komandanta Armije BiH, Košarac je naglasio da je veoma loša poruka da određene političke stranke iz FBiH žele da brane ljude koji su osumnjičeni za ratne zločine.

„Mislim da je to nastavak jedne loše politike i jedne loše prakse. Mislim da treba mnogo više politčke hrabrosti da na univerzalan način pristupimo tom pitanju, ali opet moram da kažem da me žalosti činjenica da postoje politički subjekti u FBiH koji to pitanje žele da ublaže i da daju podršku tim ljudima. Velika je šteta za BiH da takvi nisu odavno privedeni licu pravde i da nisu odgovarali. Ali je očigledno da neko svoje političke stavove kreira na zaštiti takvih lica“, rekao je Košarac.

On je podcrtao da je takav politički proces potpuno jasan, te da su ukazivali više puta na određenu vrstu  informacija o umješansoti tih lica.

„Moram da kažem da i sam Predstavnički dom kada je na dnevnom redu bio „slučaj Džaferović“ nije priklanjao značajnu pažnju zahvaljujući podršci političkih partija iz FBiH. Moj lični stav je da nisam pretjerani optimista da će se tu desiti nešto značajno. Mislim da postoje mnoga lica povezana u tom  slučaju koja bi trebalo da odgovaraju, ali da danas obavljaju značajne funkcije u institucijama BiH i da imaju  zaštitu i od političkih stranaka i od institucija BiH i da imaju vrlo dobre odnose s Tužilaštvom BiH“, naglasio je Košarac.

šef Kluba poslanika SNSD-a rekao je danas novinarima u Sarajevu da ekspoze Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara u potpunosti u suprotnosti sa sa politikama SNSD-a.

„Ekspoze Denisa Zvizdića znači jačanje institucija BiH. Mi iz SNSD-a smatramo da je naš stav da se jačaju institucije RS i da na bazi dogovora entitetskih Vlada i Ustava BiH tražimo neka rješenja koja su dobra za BiH. DF je bio vrlo dobar partner onda kada je  trebalo pregovarati da  legitiman  pobjednik iz RS ne bude dio vlasti na nivou BiH. Sjetimo se samo izjave Željka Komšića da je DF postigao svoj cilj da SNSD nije u vlasti.

Očigledno da ovaj Savjet ministara potpuno atrofirao, da nema moć. Pogledajte samo sjednicu Predstavničkog doma, 12 tačaka dnevnog reda, možemo da završimo sjednicu za sat i po.

„Prema tome DF ima legitimno pravo da pokrene proceduru smjene Vijeća ministara, vidjećemo da li će pokrenuti smjenu“, rekao je Košarac.

Upitan da kaže da li će podržati tu proceduru, Košarac je rekao da su oni u potpunosti protiv Vijeća ministara koji je okupljen oko politika centralizacije institucija BiH i derogiranju institucija entiteta.

„Ovaj Savjet ministara očigledno je osuđen na propast, takva mu je i struktura“, rekao je Košarac, ne precizirajući da li će SNSD staviti svoj potpis na inicijativu.

Damir Bećirović, poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekao je danas novinarima da je Kolegij zakazao posebnu sjednicu o bezbjednosti kako bi uspjeli do odlaska predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića u Brisel  završiti tačku o smjeni DF-ovog minista i zamjenika.

Istakao je da je u slučaju smjene prekršena procedura jer je prošlo više od 15 dana od kako je Zvizdić uputio zahtjev za smjenu.

„Sve je urađeno mimo propisa i vjerovanto će doći do pokretanja proedure smjene Savjeta ministara BiH, jer  sad imamo više od osam poslanika koji to mogu i hoće potpisati“, rekao je Bećirović.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazala je novinarima nakon sjednice Kolegija da će sutra biti održana posebna sjednica Predstavničkog doma na kojoj će se raspravljati o bezbjednosti u BiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije