BiH

Panel diskusija privrednika i kandidata za načelnika opštine

Panel diskusija privrednika i kandidata za načelnika opštine
Foto: Zlatan Čekić | Panel diskusija privrednika i kandidata za načelnika opštine

SANSKI MOST - Udruženje privrednika Općine Sanski Most organizovalo je panel diskusiju sa kandidatima za načelnika ove općine na predstojećim lokalnim izborima, a razgovaralo se o problemima i planovima u vezi razvoja lokalne ekonomije.

Od trojice kandidata, panelu su prisustvovali Nijaz Kadirić i Almin Hopovac, dok se Mensur Seferović nije pojavio zbog bolesti.

"Željeli smo od kandidata da čujemo kakve su njihove vizije i planovi kada se radi o privredi i kako misle podržati lokalne poduzetnike. Smatramo da je ovo jedna od najvažnijih tema o kojoj se mora govoriti, jer privreda je temelj svakog društva, a problemi koji muče naše privrednike su mnogostruki", kazao je Alen Šabanović, predsjednik pomenutog udruženja.

Prema njegovim riječima, Sanski Most se danas suočava s nedostatkom radne snage, posebno kvalifikovane, što je uzrokovano velikim migracijama stanovništva s ovih prostora.

Također, Šabanović je istakao kako se značajan broj privrednih aktivnosti odvija u sivoj zoni, te da izostaje efektivna kontrola državnih organa. Naveo je i poteškoće za investitore koje se ogledaju u kompleksnosti birokratskog sistema u Bosni i Hercegovini, te premrežavanju brojnih nadležnosti između više nivoa vlasti.

Kao ključne probleme naglasio je zaštitu rijeke Sane i životnog okoliša s obzirom da akutni probem gradske deponije ni poslije više decenija nije riješen.

Hopovac je u kontekstu problema s radnom snagom istakao kako je izuzetno važno obrazovni sistem uskladiti s potrebama tržišta, te naveo i turizam kao brzorastuću granu ekonomije u koju treba ulagati.

Također, istakao je i potrebu čvršćeg uvezivanja s dijasporom koja predstavlja ogroman potencijal za Sanski Most i lokalnu ekonomiju.

"Imamo značajan broj naših ljudi koji su u dijaspori zaradili značajan kapital i voljni su ga uložiti u Sanski Most. Mislim da u proteklom periodu nismo dovoljno uradili na tome kako da privučemo i olakšamo njihove investicije", rekao je Hopovac.

Dodao je kako će se, ukoliko bude izabran za budućeg načelnika, zalagati za osnivanje kluba privrednika s kojim će lokalna administracija usko sarađivati na planu poboljšanja poslovnog ambijenta. Kadirić je istakao kako će stimulativnim mjerama pokušati ojačati sektor malog biznisa, a posebno sektora informatičkih tehnologija putem start up biznisa, kako bi se mladima dala prilika da pokrenu vlastiti biznis.

"Zalagaću se za pokretanje još jedne privredne zone koja treba našoj općini, jačanju veza sa dijasporom i za provedbu projekata u oblasti energetske efikasnosti.  Također, turističku infrastrukturu treba unaprijediti, a jedan od projekata za koje ću se posebno zalagati jeste rješavanje problem lokalne deponije koja je već godinama ekološki problem", istakao je Kadirić.

Dosta vremena na ovome događaju posvećeno je i problemu eksploatacije mrkog uglja na području sanske općine i problemima koji prate ovu djelatnost, te je istaknuto kako je neophodno naći kvalitetna rješenja koja bi zadovoljila investitora ali i i lokalnu zajednicu.

 

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije