BiH

Otvorena posmatračka misija za lokalne izbore u BiH

Otvorena posmatračka misija za lokalne izbore u BiH
Foto: RTRS/Arhiva/Ilustracija | Otvorena posmatračka misija za lokalne izbore u BiH

SARAJEVO - Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Sarajevu je danas otvorila izbornu posmatračku misiju za predstojeće lokalne izbore u BiH, koji će biti održani 6. oktobra.

Šef izborne posmatračke misije ODIHR-a Korien Jonker saopštila je da Misija počinje sa radom nakon zvaničnog poziva nadležnih institucija, podsjetivši da je u maju sprovedena misija za procjenu potreba.

"Izborna posmatračka misija sastoji se od osnovnog tima koji čini 11 međunarodnih stručnjaka sa sjedištem u Sarajevu. Uz naš osnovni tim, takođe, 20 dugoročno angažovanih posmatrača stići će u srijedu, 4. sepetembra, i biće raspoređeni na području cijele BiH", navela je Jonkerova.

Ona je napomenula da ODIHR namjerava kratkoročno da angažuje i 300 dodatnih posmatrača, koji će stići u BiH nekoliko dana prije izbora.

Posao Misije je da procijeni da li su izbori usklađeni sa uslovima OEBS-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima demokratskih izbora, kao i sa domaćim zakonodavstvom.

ODIHR će objaviti privremeni izvještaj dvije sedmice prije izbora kako bi se javnost i mediji informisali o aktivnostima posmatračke misije.

Dan nakon izbora na konferenciji za novinare biće objavljena preliminarna zapažanja i zaključcima.

Završni izvještaj ODIHR-a sa procjenom cjelokupnog izbornog procesa, uz preporuke, biće objavljen nekoliko mjeseci po okončanju izbornog procesa, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije