BiH

Omer Begović se povlači iz izborne trke

Omer Begović se povlači iz izborne trke
Foto: Izbori.ba | Omer Begović povlači se iz izborne trke

SARAJEVO - Omer Begović, bivši direktor OŠ "Grbavica I" koji je optužen da je pogodovao osuđenom za bludne radnje, nosilac je liste Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Novo Sarajevo za Opštinsko vijeće Novo Sarajevo, oglasio se u vezi sa optužbama.

Saopštenje Begovića prenosimo u potpunosti:

"Ja Omer Begović jutros sam iz medija saznao da sam optužen jer sam propustio suspendovati nastavnika tjelesnog.

Ova optužnica je politički motivisana, kako bi ugrozili političku borbu Stranke za BiH, čiji sam član i nosilac liste za Općinsko vijeće Novo Sarajevo. Kako su svi mediji uz informaciju o potvrđivanju optužnice protiv mene kao direktora, objavili moju fotografiju sa promotivnim materijalom, koji se koristi isključivo u predizbornoj kampanji, to govori u prilog činjenici da se radi o vremenski tempiranom i politički motiviranom postupku.

Zbog interesa javnosti odlučio sam se povući iz izborne utrke. Iako sam nosilac liste za OV Novo Sarajevo i s obzirom da su liste već poznate a kampanja uveliko teče, spreman sam potpisati izjavu da čak i ukoliko dobijem mandat neću ga prihvatiti.

Nakon prijema optužnice dat ću konačnu informaciju javnosti u vezi sa onim što mi se stavlja na teret.

A sve informacije o ovom slučaju možete provjeriti kod resornog ministarstva, koje sam kao direktor obavijestio nakon davanja iskaza, te dostavio odgovor na zastupničko pitanje Skupštini KS, Vladi i Ministarstvu, a koje se može pronaći na službenoj stranici Skupštine KS."

Begović se, podsjetimo, tereti se od 14. marta do 28. avgusta 2018. godine kao direktor OŠ "Grbavica I", propustio da suspenduje nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja, iako je znao da je optužen za krivično djelo bludne radnje.

Zbog nedonošenja odluke o suspenziji iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka, tereti se da da mu je pribavio nezakonitu korist u vidu prava koje mu ne pripada.

Postupajući tužioci predložili su sudu zabranu vršenja dužnosti odgovorne osobe i djelatnosti nastavnika u obrazovnoj ustanovi u trajanju od jedne godine optuženom Omeru Begoviću, dok je Azemini Macić i Enesi Pavlović predložena zabrana vršenja funkcije u tijelima formiranim u vezi sa obrazovnim procesima u trajanju od jedne godine.

(Radio Sarajevo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije