BiH

Okrivljeni trljaju ruke zbog štrajka advokata

Okrivljeni trljaju ruke zbog štrajka advokata
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Okrivljeni trljaju ruke zbog štrajka advokata

BANJALUKA, DOBOJ - Jedino okrivljeni, odnosno oni koji su bili na korak do pritvorskih ćelija, mogu da trljaju ruke zbog štrajka advokata po službenoj dužnosti u Srpskoj, koji je počeo 1. avgusta, a kraj mu se još uvijek ne nazire.

Poenta je u tome da nema određivanja pritvora bez prisustva advokata na ročištu, a pojedini osumnjičeni to vješto koriste na način da biraju branioce po službenoj dužnosti.

Ovakav epilog su, podsjetimo, "Nezavisne novine" najavile čim je obustava rada počela. Još tada smo, naime, pisali da bi ovaj štrajk mogao, najblaže rečeno, izazvati nesagledive posljedice jer bi se na slobodi mogli naći osumnjičeni za najteža krivična djela. I upravo to se i desilo.

Prema dostupnim informacijama, samo u Banjaluci je bilo već nekoliko slučajeva u kojem osumnjičeni za teška krivična djela završavaju na slobodi zbog štrajka advokata, a jedan od onih koji je najviše odjeknuo u javnosti zabilježen je krajem prošle sedmice.

Naime, Marko Simić (30) iz Banjaluke, sin Dragana Simića, savjetnika direktora Policije RS, koji je uhapšen u akciji "Nišan 3", te osumnjičen da je u prtljažniku automobila držao oko 5,5 kg marihuane, pušten je na slobodu.

O prijedlogu da mu se odredi pritvor odlučivao je Osnovni sud u Banjaluci, iz kojeg su priznali da je problem nastao u štrajku advokata.

Naime, iz banjalučkog suda su rekli da je sudija za prethodni postupak ovog suda zakazao ročište za izjašnjenje osumnjičenog o prijedlogu za određivanje pritvora.

"Na ročište nije pristupio branilac postavljen po službenoj dužnosti, koji je obavijestio sud da ne može prihvatiti tu obavezu zbog Odluke o organizovanju protesta sa obustavom rada advokata donesene od strane Skupštine Advokatske komore Republike Srpske na sjednici održanoj 24. aprila 2024. godine", rekli su iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Kako dodaju, zakonom je propisana obavezna odbrana osumnjičenom prilikom izjašnjenja o prijedlogu za određivanje pritvora, tako da sud nije imao procesne pretpostavke da o tome odlučuje, pa su Simiću na kraju određene mjere zabrane.

Ipak, jedan od najfrapantnijih primjera stiže iz Doboja, gdje je štrajk advokata po službenoj dužnosti zamrzao početak suđenja optuženima za svirepo ubistvo Dobojlije Saše Kulišića.

Koliko je takvih slučajeva, niko ne zna, ali se zato zna da rješenje za ovu pravnu zavrzlamu nije ni navidiku.

Iz Advokatske komore Republike Srpske, naime, tvrde da ih skoro dva mjeseca nisu zvali na nastavak pregovora iz Ministarstva pravde Republike Srpske, a u ovom ministarstvu, na čijem je čelu Miloš Bukejlović, moglo bi se reći već tradicionalno, ne odgovaraju na upite "Nezavisnih novina".

"Rekao bih da od ove situacije najviše koristi imaju oni koji treba da budu iza rešetaka, odnosno sankcionisani za svoja ponašanja, za ono za šta su osumnjičeni ili optuženi. Dakle, najveću korist imaju ta lica, a najveću štetu kompletno društvo", rekao je za "Nezavisne novine" Dalibor Mrša, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske.

Podsjetimo, Komora je pred Ministarstvo stavila nekoliko zahtjeva, a pritom je advokatima jasno dala do znanja da im prijeti sankcija ako budu postupali po službenoj dužnosti.

Naime, Advokatska komora Republike Srpske, odnosno njen glavni disciplinski tužilac, krajem jula je zatražio od svih okružnih i osnovnih sudova u Srpskoj da, počev od 1. avgusta, ne donose rješenja o postavljanju advokata iz Republike Srpske za odbrane po službenoj dužnosti.

"Svaki advokat koji bude postupao protivno odluci Skupštine Advokatske komore Republike Srpske biće disciplinski gonjen zbog teže povrede dužnosti advokata, bez obzira na to da li je rješenje o postavljanju advokata za odbrane po službenoj dužnosti doneseno prije 1. avgusta ili nakon toga datuma", navodi se u dopisu.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije