BiH

Održan pomen carskoj porodici Romanov i Donskom puku

Održan pomen carskoj porodici Romanov i Donskom puku
Foto: Vesna Duka | Održan pomen carskoj porodici Romanov i Donskom puku

BILEĆA - U Bileći je, prvi put na ovim prostorima, održan pomen ruskoj carskoj porodici Romanov i belogardejskom Donskom puku koji je nakon Oktobarske revolucije došao u ovaj hercegovački gradić, srodio se sa ovdašnjim stanovništvom, a dio njih je ovdje i sahranjen.

Na takozvanom Ruskom groblju, koje je u sastavu Gradskog groblja Bileća, osim služenja pomena, organizovana je i izložba fotografija iz života porodice Romanov, ali su evocirane uspomene na ruske kadete, koje se u Bileći i danas čuvaju u usmenim predanjima, ali i sačuvanoj dokumentaciji o tome koliki su kulturni i umjetnički progres donijeli pripadnici Donskog puka u Hercegovinu.

"Mi se ovim činom trudimo prisjetiti duga kojim je Rusija obavezala srpski narod 1914. kada su ruski car i ruski narod stupili u sukob i natjerali saveznike da pomognu srpskoj vojsci koja je tada u povlačenjima stradavala više na obalama mora nego po albanskim gudurama", podsjetio je Miodrag Ljumo Hrnjez, predsjednik Zavičajnog kluba "Osvit", koji je i organizovao ovu manifestaciju.

Nazivajući ovaj čin Nikolaja Romanova vaskrsnućem srpskog naroda i srpske države, Hrnjez je rekao da je upravo zbog toga organizovao i izložbu fotografija Romanovih na Ruskom groblju.

"Velika je simbolika stradanja srpskih i ruskih vladara poput Svetog cara Lazara i Svetog cara Nikolaja, što će biti i jedna od ideja koja će nas voditi za dalja kulturna dešavanja na jesen", dodao je on.

Predstavnik Ambasade Ruske Federacije u BiH Ilia Gladkov, koji je prisustvovao događaju u Bileći, kazao je da se rado odazvao na ovaj poziv, jer srpski i ruski narod u mnogo čemu imaju zajedničku kulturu sjećanja.

"Posebno mi je drago da ovdje u Bileći toliko godina njeguju sjećanje na ovaj naš puk koji je bio tako daleko od svoje Rusije, ali po duhovnosti ovdašnjeg naroda tako blizu", kazao je Gladkov.

Sa njim se složio predstavnik Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" iz Beograda dr Georgi Engelhart.

"I meni lično je jako drago što su Bilećani jako dobro raspoloženi prema Rusiji i da čuvaju našu zajedničku istoriju jer je Donski kadetski korpus ovdje bio jako dobro prihvaćen, a od tada do danas se ta ljubav ne mijenja, što mi jako cijenimo, a posebno rad gospodina Hrnjeza i Zavičajnog kluba 'Osvit' koji ovdje djeluje", kazao je Engelhart.

U sklopu Gradskog groblja u Bileći na jednom malom posebno ograđenom prostoru je nekoliko starih spomenika pripadnika ruskog Donskog puka koji je u Bileći boravio od 1921. do 1926, a pored starih kamenih krstova nalazi se i jedna mermerna ploča novijeg datuma - Sergeju Vladimiroviču Melešku, dobrovoljcu koji je u proteklom ratu poginuo u redovima Hercegovačkog korpusa, što je, kako kaže Hrnjez, samo jedna u nizu poveznih spona Srba i Rusa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije