BiH

Odbjegli Zoran Galić se žalio na obustavu naknada za odvojen život i smještaj

Odbjegli Zoran Galić se žalio na obustavu naknada za odvojen život i smještaj
Foto: SIPA | Odbjegli Zoran Galić se žalio na obustavu naknada za odvojen život i smještaj

Zoran Galić, odbjegli zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, koji se već mjesecima krije u Hrvatskoj od pravosudnih organa BiH, nedavno se žalio svojoj agenciji zbog obustave isplata naknada za odvojen život i smještaj.

Saznaje ovo Raport od izvora unutar SIPA.

Njegova žalba je odbijena, budući da se Galić od 8. jula, kada je trebao biti uhapšen zbog sumnji u teške zloupotrebe položaja dok je bio direktor Granične policije BiH, nije pojavio na poslu. Takođe, nije dostavio nikakvu dokumentaciju koja bi opravdala višemjesečno odsustvo.

Zanimljivo je da se Galić žalio na obustavu naknada za odvojen život i smještaj, pozivajući se na svoj status zamjenika direktora SIPA, ali nije uložio žalbu zbog obustave plate.

Ovakvi Galićevi postupci još jednom ukazuju na apsurdnost situacije. Galić, osim što je u bjekstvu, zloupotrebljava svoju poziciju u jednoj od najvažnijih policijskih agencija u državi.

Iako je SIPA već mjesecima bez zamjenika direktora, Savjet ministara BiH još uvijek nije donio odluku o Galićevoj smjeni, usljed opstrukcija i pokušaja da ga se bezbolno izvuče iz ove situacije. Još veća sramota za zemlju je to što Galić formalno pravno i dalje zauzima tu funkciju.

Nezavisni odbor PSBiH je, prvobitno, Savjetu ministara BiH poslao prijedlog koji nije eksplicitno zahtijevao Galićevu smjenu, već je omogućio i njegovo razrješenje. Međutim, ministri Trojke se protive razrješenju i insistiraju na njegovoj smjeni.

U međuvremenu, predsjednik Nezavisnog odbora, Enes Obralija, zakazao je sjednicu tog tijela s ciljem pokretanja disciplinskog postupka protiv Galića. No, sjednica je prošle sedmice odgođena jer su se dva člana Odbora iz reda hrvatskog naroda razboljela, što je spriječilo postizanje kvoruma. Nova sjednica je zakazana za 14. oktobar.

Ukoliko do tada Savjet ministara BiH ne donese odluku o Galiću, nije isključeno da će sjednica Odbora ponovo biti otkazana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije