BiH

Obilježeno 29 godina od NATO bombardovanja

Obilježeno 29 godina od NATO bombardovanja
Foto: S | Obilježeno 29 godina od NATO bombardovanja

PETROVO - Srpski narod je branio ognjišta kada se našao na udaru NATO avijacije koja je bombardovala telekomunikacioni toranj na ozrenskom vrhu Kraljica i ubila petoricu vezista Vojske Republike Srpske, ali ta žrtva neće biti zaboravljena, već će se istina o tome nastaviti govoriti uprkos revizionizmu u kojem Srbe, iako žrtve, žele da prikažu kao agresore, poručeno je danas sa Ozrena gdje je obilježeno 29 godina od tog događaja.

Na današnji dan 1995. godine poginuli su Slobodan Milotić iz Kaluđerice, Mirko Trivunović iz Osinje, Dragan Savanović iz Doboja, Sveto Kaišarević iz Kožuha i Željko Lukić iz Čečave kod Teslića.

Mirkova majka Milica rekla je Srni da će obilaziti mjesto sinovljevog stradanja sve dok je živa i da je ogorčena što pravda nije zadovoljena, a odgovorni nisu kažnjeni.

Draganova majka Danica kaže da su i nakon 29 godina osjećanja veoma bolna, ali da kao majka ima potrebu da dođe.

Mirko Aleksić (83) ispričao je da je NATO napad na toranj na Kraljici bio oko 17.20 časova.

"Bilo nas je devet. Nas trojica smo bili van objekta i preživjeli smo, a sreću da ostane živ imao je još jedan saborac koji se zatekao u objektu", rekao je Srni Aleksić i dodao da je toranj Kraljica srušen nakon više naleta avijacije.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Milovan Gagić poručio je da ovo mjesto mora biti masovnije posjećeno i sa boljom saobraćajnom infrastrukturom.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković ukazao je na potrebu da mladi naraštaji ne zaborave šta se dešavalo na ovom području, da se ukaže na veliku nepravdu prema Srbima koji su samo branili svoje i nisu bili agresori.

Kod spomen-ploče vijence su položile porodice poginulih boraca, predstavnici boračkih organizacija iz Petrova, Doboja, Broda, Šamca, Teslića, Opštinske uprave Petrovo i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

NATO avijacija granatirala je i srušila telekomunikacioni toranj 7. septembra 1995. godine i tada su poginuli Slobodan Milotić iz Kaluđerice, Mirko Trivunović iz Osinje, Dragan Savanović iz Doboja, Sveto Kaišarević iz Kožuha i Željko Lukić iz Čečave kod Teslića.

Rušenje telekomunikacionog tornja na Kraljici od NATO avijacije bio je preduslov za početak muslimanske ofanzive na Vozuću i cijeli Ozren tri dana kasnije, te okončanje protjerivanja i etničkog čišćenja Srba iz zeničke regije započetog 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije