BiH

Služen parastos i položeni vijenci za poginule u operaciji "Koridor"

Služen parastos i položeni vijenci za poginule u operaciji "Koridor"
Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja | Služen parastos i položeni vijenci za poginule u operaciji "Koridor"

MODRIČA - U Dugoj Njivi kod Modriče služen je parastos i položeni vijenci kod spomen-obilježja za poginule pripadnike Vojske Republike Srpske, ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i Republike Srpske Krajine koji su poginuli u operaciji "Koridor" 1992. godine.

U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Vijenac je na spomen-obilježje položio i konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, a cvijeće delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Cvijeće su položile i delegacije predstavnika nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te načelnika gradova i opština Srpske.

Nakon polaganja vijenaca i cijeća učesnici "Marša 12 kilometara za 12 banjalučkih beba" pustili su golubove kao simbol mira.

Na Dugoj Njivi kod Modriče obilježava se 31 godina od proboja Koridora kroz Posavinu, najsloženije i najznačajnije vojne operacije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu koja je rezultirala spajanjem zapadnog sa istočnim dijelom Republike Srpske i Srbijom.

Operaciju "Koridor", čijim završetkom je uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.

Odluka o proboju Koridora donesena 18. juna 1992. godine, da bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsječen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom, a kompletna akcija završena je 6. oktobra izlaskom srpske vojske na rijeku Savu.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji "Koridor" poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

"Vidovdan - proboj Koridora" obilježava se u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske kao istorijski događaj od republičkog značaja.   

Dodik: Rezultat velike pobjede je sloboda koju smo dobili

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je na obilježavanju 31 godine od proboja Koridora kroz Posavinu da je rezultat ove velike pobjede sloboda koju je dobio srpski narod.

"Danas obilježavamo našu veliku pobjedu i nema pobjede koju smo ostvarili kroz istoriju da nije bila i stradanje, ali ipak pobjeda vrijedi onda kada iza nje ostanu rezultati, a rezultat ove naše pobjede je sloboda koju smo dobili", rekao je Dodik u obraćanju.

On je istakao da je ovo koridor koji su srpski borci probijali i obilježavali granice Republike Srpske i dodao da je Srpska, koja je trebalo da se poveže teritorijalno sa Srbijom, bila jedan od ciljeva Odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Danas Republika Srpska vodi svoje gotovo identintčne bitke koje se odnose na njen status i prava koja smo stekli Dejtonskim sporazumom, ali ovaj put moramo to da činimo isključivo političkim sredstvima", poručio je Dodik.

Na Dugoj Njivi kod Modriče danas se obilježava 31 godina od proboja Koridora kroz Posavinu, najsloženije i najznačajnije vojne operacije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu koja je rezultirala spajanjem zapadnog sa istočnim dijelom Republike Srpske i Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije