BiH

OEBS BiH: Sloboda medija pogoršana, primjetan uticaj kriminalizacije klevete

OEBS BiH: Sloboda medija pogoršana, primjetan uticaj kriminalizacije klevete
Foto: Fena | OEBS BiH: Sloboda medija pogoršana, primjetan uticaj kriminalizacije klevete

SARAJEVO - Misija OEBS-a u BiH je veoma zabrinuta zbog sve većih prijetnji slobodi medija u zemlji, a situacija se pogoršala proteklih godina, saopšteno je iz ove kancelarije za "Nezavisne novine".

Dodaju da uticaj ponovne kriminalizacije klevete već može da se primijeti na način da ona obeshrabruje novinare, medijske kuće i obične građane, te su mnogi sada manje skloni tome da izvještavaju o temama od javnog interesa ili da slobodno izražavaju svoje stavove u javnom prostoru.

"Prema podacima kojima raspolažemo, dosadašnje krivične prijave za klevetu upućene okružnim tužilaštvima u RS podnesene su protiv urednika, novinara i internet portala.  Neke od ovih prijava su podnijeli pripadnici policije ili politički zvaničnici, pri čemu se većina odnosi na navodne klevete izrečene putem društvenih mreža. Međutim, Misiji nije poznato da je podignuta optužnica u bilo kom od prijavljenih slučajeva", dodaju oni.

Ističu da je Misija primila na znanje odluku Ustavnog suda BiH, od 18. januara 2024. godine, koja se odnosi na nove odredbe Krivičnog zakonika RS, kojom se daje instrukcija nadležnim organima da izbjegavaju korištenje pravnih sredstava koja bi mogla odvratiti građane, a posebno novinare, od iznošenja kritičkog mišljenja o pitanjima od javnog interesa zbog straha od krivičnih i drugih sankcija.

"Što se tiče bezbjednosti novinara, Misija i dalje izražava optimizam da će nedavno uspostavljena mreža kontakt osoba zaduženih za bezbjednost novinara u tužilaštvima i policijskim agencijama širom BiH pomoći da se unaprijedi odgovor institucija. Misija će olakšati rad te mreže, između ostalog i putem aktivnosti izgradnje njenih kapaciteta", pojasnili su i dodali da će nastaviti zalaganje za potpunu dekriminalizaciju klevete, ali i pratiti primjenu odredaba o kriminalizaciji klevete. 

Ističu da je Misija pružila podršku Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH u izradi i usvajanju smjernica za glavne tužioce kojima se unapređuje efikasnost istraga u slučajevima napada na novinare i medije, te naglašavaju da su već dobili pozitivne povratne informacije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije