BiH

O'Brajan: Nastavićemo koristiti sankcije protiv Dodika i njegovih pomagača

O'Brajan: Nastavićemo koristiti sankcije protiv Dodika i njegovih pomagača
Foto: Fena / Arhiva | O'Brajan: Nastavićemo koristiti sankcije protiv Dodika i njegovih pomagača

VAŠINGTON - Džejms O'Brajan, pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Entonija Blinkena za Evropu i Evroaziju, oglasio se putem društvenih mreža gdje je naveo kako njegova zemlja snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, ali i da će nastaviti da koristi sankcije protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

"Nastavićemo koristiti sve alate koji su nam na raspolaganju, uključujući sankcije, kako bismo odbranili svoje interese pozivajući na odgovornost one koji su uključeni u antidejtonske, koruptivne ili antidemokratske aktivnosti, uključujući gospodina Dodika i njegove pomagače. Upravo te aktivnosti štete samo građanima BiH, pa tako i stanovnicima Republike Srpske, i treba prestati. Oni koji su u njih uključeni biće podvrgnuti sankcijama, kao i svi koji im materijalno pomažu”, naveo je O'Brajan na mreži "X"

On je istakao da ambasador Majk Marfi predstavlja Vladu SAD i da on njegov tim u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru provode američku spoljnu politiku i brane američke interese u BiH.

"Naša ambasada objasnila je rizike sankcija svima kojih se to tiče, i - kao što sam nedavno rekao - mi činimo istu stvar u zemljama širom svijeta. Svi zvaničnici SAD nastaviće iznositi ove tačke", dodao je O'Brajan.

Podsjećamo, Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske, rekla je nedavno da O`Brajan trebalo da vidi zašto je Ambasada SAD u BiH naredila zatvaranje računa fizičkih i pravnih lica u Srpskoj koji se nalaze na listi američkih sankcija.

Vidovićeva je za RTRS navela da sankcije uvedene fizičkim i pravnim licima u Republici Srpskoj nemaju veze sa korupcijom, kako to O`Brajan tvrdi, jer niko od njih nije procesuiran i osuđen za korupciju.

Povezana vijest: Vidović: Ambasada SAD naredila bankama da zatvore račune u Srpskoj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije