BiH

Novi ambasador EU u BiH obratio se javnosti (VIDEO)

Novi ambasador EU u BiH obratio se javnosti (VIDEO)
Foto: Screenshot/YouTube | Novi ambasador EU u BiH obratio se javnosti (VIDEO)

SARAJEVO - Luiđi Soreka, novi ambasador EU u BiH, predao je akreditivno pismo Predsjedništvu BiH, čime je zvanično stupa na novu dužnost, nakon čega se obratio javnosti.

"Od danas zvanično počinje moj angažman na predstavljanju Evropske unije u Bosni i Hercegovini i podrška naporima u približavanju ove zemlje članstvu. Velika mi je privilegija ponovo biti ovdje. Dugi niz godina sam radio sa Bosnom i Hercegovinom u cilju podrške njenim evropskim integracijama", naveo je Soreka.

Dodao je da se "dobro sjeća radosti građana ove zemlje kada im je 15. decembra 2010. godine odobren bezvizni režim s Evropskom unijom".

"Ponosan sam što mogu reći da sam u to vrijeme pri Evropskoj komisiji bio zadužen za koordinaciju pokretanja i implementacije Dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu", poručio je Soreka.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina uspješno ispunila 174 preduslova za dobivanje bezviznog režima.

"Tada, jednako kao i sada, bilo mi je jasno da onda kada ima političke volje, moguć je i napredak na evropskom putu. Moja ambicija je da u narednim godinama zajedno slavimo još i više prekretnica. Ali napredak na evropskom putu zahtijeva kontinuiran i konstruktivan rad vlasti na svim nivoima, kao i uključivanje cijelog društva", navedeno je u njegovom obraćanju.

Novi ambasador EU u BiH naveo je da, kao što je više puta isticala predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, proširenje Evropske unije je jedan od najznačajnijih političkih prioriteta.

"Projekat ujedinjenja našeg kontinenta u miru, stabilnosti i prosperitetu ne može biti potpun bez Bosne i Hercegovine i ostatka regiona. Članstvo u Evropskoj uniji je najvažniji zajednički cilj za većinu ljudi širom Bosne i Hercegovine. Članstvo je cilj koji ujedinjuje", naveo je Soreka.

Dodao je da će "nužne reforme na evropskom putu donijeće i brojne konkretne koristi, čak i prije nego što Bosna i Hercegovina formalno postane članica. Bolje javne usluge, snažnija vladavina prava, konkurentnija privreda, bolje saobraćajne veze i čišća energija su samo neki od primjera".

"Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope. Radujem se zajedničkom radu na evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i otkrivanju ove prelijepe zemlje i boljem upoznavanju njenih srdačnih ljudi.  Hvala i vidimo se!", zaključio je Soreka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije