BiH

Nikšić primio šefa Delegacije EU u nastupnu posjetu

Nikšić primio šefa Delegacije EU u nastupnu posjetu
Foto: N.N. | Nikšić primio šefa Delegacije EU u nastupnu posjetu

SARAJEVO – Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH, primio je u sjedištu Vlade u nastupnu posjetu Luiđija Soreku, šefa Delegacije EU u BiH.

Nikšić je Soreku upoznao sa prioritetima i reformskim procesima, koji, kako prenosi Fena, podrazumijevaju ispunjenje obaveza na evropskom putu BiH, investicije i jačanje ekonomije, te borbu protiv korupcije. Nikšić je rekao da u Vladi postoji dobar zamah i atmosfera u radu, kao i da se odluke donose jednoglasno.

Naglasio je i naročit značaj uspostavljanja posebnih odjela Federalnog suda i Tužilaštva koji se odnose na provođenje Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala. Rekao je i da je Vlada preduzela sve pripremne aktivnosti kako bi u decembru ovi odjeli mogli početi s radom, a da je trenutno na pravosudnim organima provođenje procesa izbora kadrova.

Upoznao je ambasadora i sa prioritetom donošenja seta fiskalnih zakona, koji uključuje rasterećenje privrede, povećanje cijene rada i suzbijanje sive ekonomije, a koji bi se uskoro trebao naći na dnevnom redu sjednice Vlade.

Ambasador Soreka istakao je da je već upoznat sa prilikama u BiH, s obzirom da je radio pri Evropskoj komisiji i u vrijeme uvođenja bezviznog režima za BiH, te bio angažovan na koordinaciji provođenja tih procesa. Rekao je da očekuje od svih nivoa vlasti da završe svoj dio zadaće kako bi se napravili iskoraci za građane, a jedan od njih je i Plan rasta za Zapadni Balkan, čime se ostvaruju značajni benefiti za našu zemlju.

Uz podsjećanje da je BiH napravila značajan napredak na putu ka EU, te da je ključno bilo donošenje odluke Evropskog savjeta o otvaranju pristupnih pregovora o ulasku u EU, Nikšić je izrazio uvjerenje da će se kompromisnim rješenjima okončati i preostale obaveze na donošenju Plana rasta.

Ambasador Soreka poručio je da Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika daju punu podršku BiH na putu reformi i približavanja evropskoj zajednici, a premijer Nikšić istakao je uvjerenost u nastavak uspješne saradnje, kao i da će u narednom periodu biti dobrih vijesti za građane u procesu ispunjavanja uslova i obaveza na putu BiH u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije