BiH

Neretva više nije ni za kupanje

Neretva više nije ni za kupanje
Neretva više nije ni za kupanje

MOSTAR - Zbog velike zagađenosti rijeka Neretva na području Mostara više nije pogodna ni za kupanje, rečeno je jučer na prezentaciji istraživanja "Identifikacija kanalizacijskih odvoda i utjecaj na rijeku Neretvu u gradskom području Mostara".

Prema riječima Dževada Bašića, tajnika nevladine organizacije ''Sinovi mahale'' iz Mostara, koja je organizirala prezentaciju, uzrok zagađenosti je veliki broj bakterija u dijelu Neretve koja protječe kroz Mostar.

"Tijekom sedamdesetih godina Neretva se u Mostaru mogla piti, osamdesetih se u njoj moglo kupati, dok u zadnje vrijeme pred početak ljetne sezone dobivamo upozorenja iz Zavoda za javno zdravstvo da zbog velikog broja prisutnih koliformnih bakterija voda na gradskom području više nije pogodna ni za kupanje", pojasnio je Bašić.

On je naglasio kako je uzork zagađenju zastarjela kanalizacijska infrastruktura koja nije pratila razvoj grada.

''Još prije 25 godina sarajevski Institut za zaštitu životne sredine to je označio kao osnovni problem. Isto tako, kanalizacijski odvodi nagrđuju jedinstven tok rijeke Neretve. Ti su odvodi jako zapušteni i bilo bi dobro da grad Mostar izdvoji sredstva za sanaciju", izjavio je Bašić.

Rješenje ovog problema je, kaže Bašić, izgradnja novih kanalizacijskih kolektora, za što je već izrađena studija izvodljivosti, a grad je aplicirao za sredstava s federalne razine kako bi se realizirao taj projekt.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije