BiH

Nekretnine BHRT-a idu na prodaju zbog dugovanja

Nekretnine BHRT-a idu na prodaju zbog dugovanja
Foto: Fena/Arhiva | Nekretnine BHRT-a idu na prodaju zbog dugovanja

SARAJEVO - Pred Opštinskim sudom u Sarajevu za sutra je zakazana prodaja nekretnina BHRT-a po tužbi Evropske radiodifuzne unije (EBU) na ime duga koji s kamatama iznosi 16 miliona KM, saopšteno je danas iz Upravnog odbora BHRT-a.

Prema procjeni sudskog vještaka, vrijednost imovine BHRT-a (zemljište i zgrade) iznosi oko 160 miliona KM.

"Najveći dio imovine koja 'ide na doboš' upisana je kao 'državna imovina', koja je odlukom visokog predstavnika privremeno izuzeta iz pravnog prometa. Uprkos toj činjenici, Opštinski sud naložio je prodaju imovine putem javnog nadmetanja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da ovim činom ne samo da je ugrožena "državna imovina" već može predstavljati i uvod u nestanak BHRT-a kao javnog RTV servisa, koji po zakonu pokriva cijelu BiH.

Upravni odbor apeluje na pravosudne i institucije BiH da "pronađu pravni način za odgađanje licitacije i nađu rješenje za dug BHRT-a prema EBU i tako spriječe destrukciju i 'državne' imovine BHRT-a".

Zbog neriješenog finansiranja, BHRT nije u stanju iz svojih prihoda izmiriti obavezu prema EBU, navodi se u saopštenju, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije