BiH

Nastava u sanskoj Gimnaziji počela u sjenci teškog zločina

Nastava u sanskoj Gimnaziji počela u sjenci teškog zločina
Foto: Zlatan Čekić | Počela nastava u sanskoj gimnaziji u sjenci teškog zločina

SANSKI MOST - Nastava za učenike Gimnazije i Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu danas je i zvanično započela sa sedam dana zakašnjenja u odnosu na druge obrazovne ustanove u Unsko sanskom kantonu.

Ovakvu odluku ranije je donijelo Ministarstvo obrazovanja USK nakon nezapamćenog zločina koji se dogodio 21. augusta ove godine, kada je domar Mehemed Vukalić, iz automatske pušte ubio direktora Gimnazije, Nijaza Halilovića, sektretaricu Nisvetu Kljunić i profesoricu engleskog jezika, Gordanu Midžan, a potom pokušao izvršiti samoubistvo.

Zločin se dogodio u zajedničkoj zgradi koji dijele ove dvije srednje škole. Zbog ovoga strašnog događaja i preživljene traume, kako bi se na određeni način olakšao početak školske godine, učenici i nastavno osoblje Gimnazije novu školsku godinu su započeli u školskoj zgradi koja pripada Prvoj sanskoj školi.

Ovu školu danas su posjetili kantonalni ministri obrazovanja i unutrašnjih poslova, Denis Osmankić i Adnan Habibija, te održali sastanak sa uposlenicima Gimnazije.

"U proteklom periodu učinili smo sve da umanjimo traumu koja je proizvedena ovim strašnim događajem. Krizni tim kojeg smo formirali obavio je u proteklom periodu niz sastanaka i razgovora s profesorima i učenicima, kreirali smo određene protokole po kojima će se odvijati nastavni proces", istakao je Osmankić.

Inače, nastava će se za osnovce Prve sanske škole i gimnazijalce u narednom periodu odvijati istovremeno, odnosno u prvoj smjeni, obzirom da na mali broj učenika koji pohađaju te dvije obrazovne ustanove.

Također, danas je započeo i nastavni proces u Mješovitoj srednjoj školi Sanski Most, a osoblje ove ustanove odlučilo je da se nastava odvija u zgradi koja im pripada.

"Naši učenici su danas bili u svojim učionicama i dobili rasporede. Školska godina je krenula u sjenci svega onoga što nam se dogodilo, sa zakašnjenjem od sedam dana i mi ćemo nastojati da u toku godine nadoknadimo izgubljene časove i postignemo rezultate koji se od nas očekuju", istakao je Asmir Džafić, direktor škole. 

Prema riječima psihologa Edina Biščevića, iz Centra za mentalno zdravllje Doma zdravlja Sanski Most, trebaće dosta vremena da lokalna zajednica prebrodi sve posljedice strašne traume poslije ovoga događaja.

"Treba ponovo obnoviti osjećaj sigurnosti i stabilnosti . Trauma je kompleksan problem i zahtijeva multidisciplinarni pristup i dugoročno djelovanje više institucija. Faza oporavka biće duga i teška, i pred nama je bolan period", ističe Biščević. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije