BiH

Narodna skupština osvijetljena bojama zastave Srpske

Narodna skupština osvijetljena bojama zastave Srpske
Foto: Srna | Narodna skupština osvijetljena bojama zastave Srpske

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske večeras je osvijetljena bojama zastave Republike Srpske povodom obilježavanja 33. godine od osnivanja najviše zakonodavne institucije Republike Srpske.

Tim povodom će sutra u parlamentu biti upriličeni svečani prijem i promocija knjige "Armatura suvereniteta" u 18.00 časova, najavljeno je iz Narodne skupštine.

Narodna skupština Republike Srpske, najviši ustavni i zakonodavni organ u strukturi vlasti Republike Srpske i centralna institucija parlamentarnog uređenja Republike Srpske, osnovana je prije 33 godine.

Odluku o osnivanju Skupštine srpskog naroda u BiH poslanici, izabrani na izborima u jesen 1990. godine, donijeli su 24. oktobra 1991. godine, čime je počeo proces konstituisanja Republike Srpske.

Istog dana, na konstitutivnoj sjednici Skupštine srpskog naroda u BiH, doneseni su i drugi akti među kojima se političkim značajem ističu Odluka o ostajanju srpskog naroda u zajedničkoj državi Jugoslaviji i Odluka o raspisivanju i provođenju plebiscita srpskog naroda u BiH.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, 9. januara 1992. godine, usvojili su Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH. Ovaj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike.

Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donijela Ustav Republike Srpske i Ustavni zakon za njegovo sprovođenje, čime je formalnopravno nastao državnopravni subjektivitet srpskog naroda, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije