BiH

Najbogatiji načelnik u BiH osigurao još jedan mandat

Najbogatiji načelnik u BiH osigurao još jedan mandat
Foto: Nezavisne/Arhiva | Najbogatiji načelnik u BiH osigurao još jedan mandat

Centralna izborna komisija BiH početkom godine je na svojoj web stranici objavila preliminarni pregled ovjerenih kandidatskih listi za Lokalne izbore 2024. godine.

Rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja je do 22. avgusta.

Zanimljivo je da su neki kandidati već sada osigurali naredni mandat. Jednostavno, oni nemaju protivkandidata.

Jedan od njih je aktuelni načelnik Olova Đemal Memagić koji ide ka svom četvrtom mandat. Zanimljivo je da on ni u prethodnih nekoliko puta nije imao protivkandidata.

Naravno, svima je bilo jasno da niko nema šanse protiv njega, pa se niko nije usudio ni kanditovati, a Memagić, koji je vlasnik firme “Alma Ras“, će nastaviti upravljanje opštinom započeto još davne 2012. godine, prenosi Biznisinfo.

Ovaj portal je ranije Memagića proglasio za najbogatijeg načelnika u BiH zbog rezultata poslovanja firme “Alma Ras” koja ima godišnje prihode od preko 70 miliona KM.

Memagić je imao dosta skromne početke, završio je školu za molera i krojača, a radio je u komunalnom preduzeću. Svu svoju imovinu stekao je sam. Rođen je 1955. godine u mjestu Memagića Stijena, opština Olovo. Živi u naselju Olovske Luke, na imanju pored fabrike “Alma-Ras”.

Završio je srednju školu učenika u privredi za krojača i molera, nakon toga i peti stepen za VK krojača. Bio je zaposlen u OLA Olovo kao vođa smjene u proizvodnji i u komunalnom preduzeću u Olovu kao rukovodilac magacinskog prostora. Jedno vrijeme je radio u firmi “Alhos” u Sarajevu.

Takođe, imao je registrovanu privatnu molersku firmu neposredno prije rata u BiH.

Po završetku rata osnovao je firmu pod nazivom „Alma Ras“. Počeo je s radom u svojoj porodičnoj kući u Olovu, sa sedam radnika. Pored centralne firme u Olovskim Lukama, proizvodne pogone imaju i u drugim gradovima BiH.

Danas je to jedna od najvećih tekstilnih kompanija u Bosni i Hercegovini s godišnjim prihodima od preko 70 miliona KM. navodi portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije