BiH

Na dva biračka mjesta u Tuzli se pokvarili skeneri

Na dva biračka mjesta u Tuzli se pokvarili skeneri
Foto: Fena | Na dva biračka mjesta u Tuzli se pokvarili skeneri

TUZLA - Na području Tuzle na 32 biračka mjesta u okviru lokalnih izbora predviđeno je glasanje posredstvom optičkih skenera, međutim svi uređaji ovoga jutra nisu stavljeni u funkciju.

Kako je potvrđeno, na dva biračka mjesta moralo se odustati od ovakvog načina provođenja izbornog procesa, zbog kvara na skenerima.

Lokalni izbori ove nedjelje se provode i na području Tuzle, koja predstavlja jedan od bh. gradova u kojem se provodi pilot projekat, a kroz koji se u izbornom procesu koriste optički skeneri za evidentiranje, odnosno prebrojavanje glasova.

Prvobitno je najavljeno da će skeneri biti u upotrebi na ukupno 32 biračka mjesta u osnovnim školama "Brčanska Malta", "Novi grad" i "Slavinovići te u Gimnaziji "Meša Selimović", međutim, svi nisu pokrenuti, prenosi Klix.

Kako je potvrdila predsjednica Gradske izborne komisije Asja Kravić, na biračkim mjestima 018 i 143 optički skeneri nisu stavljeni u funkciju, zbog utvrđenog kvara na uređajima.

"Građani su na tim biračkim mjestima nastavili glasati bez upotrebe optičkih skenera, ubacivanjem glasačkih listića u glasačku kutiju", pojasnila je Kravić, istaknuvši da se na spomenutim biračkim mjestima kasnilo sa otvaranjem sat vremena koliko je i trajalo pokušavanje pokretanja skenera.

Na području Tuzle, izborni proces se odvija na okvirno 60 lokacija bez većih problema. Sva biračka mjesta su otvorena u sedam sati, izuzev njih devet, kod kojih je evidentirano kašnjenje u trajanju od pet do 60 minuta.

"Razlozi kašnjenja su bili pregledanje objekata od strane Uprave policije MUP-a TK, prebrojavanje glasačkih listića i pokretanje optičkih skenera", navela je Kravić.

Prema odluci CIK-a BiH, u centralni birački spisak za lokalne izbore za izbornu jedinicu Tuzla je upisano ukupno 111.514 birača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije