BiH

Monitoring: Birači zastrašivani, stranački posmatrači se uplitali u izbore

Monitoring: Birači zastrašivani, stranački posmatrači se uplitali u izbore
Foto: Dražan Pozderović | Monitoring:Birači zastrašivani, stranački posmatrači se uplitali u izbore

BANJALUKA, SARAJEVO - Na nedavno održanim lokalnim izborima u BiH uočene su nepravilnosti poput toga da glasačke kutije nisu pravilno zapečaćene, ili da članovi biračkih odbora nisu potpisali zakletvu. Bilo je i slučajeva zastrašivanja birača, ali i primjera da se stranački posmatrači miješaju u izborni proces.

 Može se to zaključiti iz izvještaja Misije OEBS-a u BiH, u kojem se ističe da su posmatrači Međunarodne izborne posmatračke misije (MIPM) negativno ocijenili glasanje na sedam odsto posmatranih biračkih mjesta, što je, kako je naglašeno, zabrinjavajuće visok broj.

"Negativne ocjene uglavnom su se odnosile na ozbiljne probleme u vezi sa tajnošću glasanja i proceduralnim nedostacima. Na 50 odsto posmatranih biračkih mjesta nisu svi glasači popunjavali svoje glasačke listiće u tajnosti. Na 40 odsto posmatranih biračkih mjesta tajnost glasanja nije bila osigurana zbog unutrašnjeg rasporeda prostorija na biračkom mjestu i lokacije glasačkih kabina. Na sedam odsto posmatranih biračkih mjesta unutrašnji raspored nije bio adekvatan za glasanje", ističe se u izvještaju.

Ozbiljni proceduralni nedostaci, koje su primijetili posmatrači MIPM-a, uključivali su i grupno glasanje (pet odsto), glasanje preko posrednika (dva odsto), te niz potpisa na biračkom spisku koji su se činili identičnim (jedan odsto).

Posmatrači MIPM-a takođe su primijetili nekoliko slučajeva ozbiljnih nepravilnosti koje su upućivale na pritisak na birače i pokušaje neprimjerenog uticaja za koga će glasati.

"Posmatrači MIPM-a primijetili su da su osobe koje nisu bile članovi biračkih odbora vodile evidenciju o biračima koji su glasali (13 odsto biračkih mjesta), da su glasno prozivali birače po imenu (tri odsto biračkih mjesta), te da su pokušavali uticati na birače (dva odsto biračkih mjesta)", navodi se u izvještaju.

Takođe je, dodaje se, primijećeno osam slučajeva zastrašivanja birača ili izbornih službenika.

"Posmatrači MIPM-a izvijestili su o tenzijama ispred sedam biračkih mjesta, te unutar dva odsto posmatranih biračkih mjesta. Birači su prekršili zakon slikajući svoje listiće na dva odsto posmatranih biračkih mjesta", navodi se u izvještaju.

Proces otvaranja biračkih mjesta je, dodaje se, ocijenjen pozitivno na svih 97 posmatranih biračkih mjesta.

"Procedure otvaranja uglavnom su ispoštovane, međutim posmatrači MIPM-a prijavili su nekoliko slučajeva proceduralnih grešaka, što uključuje 10 slučajeva u kojima nisu svi članovi biračkih odbora potpisali zakletvu, kao i pet slučajeva gdje glasačke kutije nisu bile pravilno zapečaćene", dodaje se u izvještaju.

Svako peto biračko mjesto, kako je istaknuto, nije bilo otvoreno na vrijeme. Posmatrači MIPM-a, naglašeno je, posmatrali su glasanje na 186 biračkih mjesta koja su bila uključena u jedan od IKT pilot-projekata.

"Na 58 njih izvijestili su da IKT ne funkcioniše kako treba, što je uključivalo incidente u kojima su skeneri glasačkih listića radili s prekidima ili su zakazivali, kao i probleme sa čitačima otisaka prstiju. Na 50 biračkih mjesta posmatrači MIPM-a izvijestili su da su birači imali poteškoća u upotrebi te tehnologije, te su na 60 biračkih mjesta izvijestili da je korištenje IKT-a, što je uključivalo i spori rad skenera glasačkih listića, dovelo do kašnjenja ili stvaranja gužvi", navodi se u izvještaju.  Na 92 odsto posmatranih biračkih mjesta bili su prisutni stranački i kandidatski posmatrači, međutim na tri odsto njih osobe koje nisu bile članovi biračkih odbora, "a uglavnom se radilo o stranačkim i kandidatskim posmatračima, miješale su se u rad biračkih odbora".

Politikolog Nikolina Lozo ocjenjuje da su ovi izbori protekli u demokratskoj atmosferi i, kako dodaje, nije bilo mnogo nepravilnosti.

"Što se tiče izvještaja OEBS-a možemo reći da su navedene zamjerke očigledne i da su realne", navela je Lozo.

Smatra da je najveći problem bio samo imenovanje predsjednika biračkih odbora koji su bili stranačke ličnosti, iako po zakonu ne bi smjeli biti.

"Smatram da je iz tog razloga dolazilo do većine nepravilnosti koje su uočene. Kada govorimo o miješanju 'stranačkih vojnika' u sam izborni proces možemo reći da smo to vidjeli i u prethodnim izbornim ciklusima i da, nažalost, kada se jednom ne sankcioniše nije čudo da se ovakve stvari ponavljaju. Smatram da su izbori bili demokratičniji od prethodnih, ali da smo još daleko od demokratskih izbora", rekla je Lozo za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije