BiH

Momčilo Perišić stigao u Beograd

Momčilo Perišić stigao u Beograd
Momčilo Perišić stigao u Beograd

BEOGRAD - Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić doputovao je iz Holandije u Beograd avionom Vlade Srbije.

U toku je konferencija za novinare.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala poništilo je prvostepenu kaznu od 27 godina zatvora i oslobodilo Perišića odgovornosti za pomaganje u izvršenju zločina u Srebrenici i Sarajevu, kao i prilikom granatiranja Zagreba.

U septembru 2011. godine, prvostepeno vijeće Tribunala osudilo je generala Perišića (68) na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske 1993-95 i ubistva oko 7.000 Bošnjaka i premještanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine.

Perišić je bio osuđen i zato što nije spriječio i kaznio počinioce raketnih napada na Zagreb u maju 1995, u kojem je poginulo sedam civila, na osnovu nalaza da je imao efektivnu komandu i kontrolu nad Vojskom Republike Srpske Krajine.

Poništavajući tu presudu, žalbeno vijeće Tribunala je, usvajajući žalbu optuženog, utvrdilo da pomoć koju je Vojska Jugoslavije, na čelu s Perišićem, pružila Vojsci Republike Srpske nije bila data s "konkretnim uputstvom" da bude upotrijebljena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za "opšti ratni napor" VRS.

"VRS nije ni de jure, ni de fakto bila podređena VJ", rekao je  predsjedavajući sudija Teodor Meron.

Po praksi Tribunala, "konkretno uputstvo" je nužan uslov za uspostavljanje veze između strane koja pruža vojnu pomoć i direktnih počinilaca zločina. Prema ovoj presudi, prvostepeno vijeće pogrešilo je kada taj standard nije primijenilo pri procjeni da li je Perišić pomagao i podržavao zločine VRS.

Žalbeno vijeće poništilo je i prvostepenu presudu da je Perišić kriv zbog toga što nije spriječio i kaznio počinioce raketnog napada na Zagreb sa položaja snaga Republike Srpske Krajine u maju 1995, u kojem je poginulo sedam civila.

Pravosnažnom presudom utvrđeno je da Perišić nije imao neposrednu komandu i kontrolu nad Srpskom vojskom Krajine, iako su u nju upućivani oficiri VJ preko posebnog personalnog centra Generalštaba VJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije