BiH

Mirko Ćurić: Trebinje će biti zdravstveni centar regije

Mirko Ćurić: Trebinje će biti zdravstveni centar regije
Foto: Vesna Duka | Mirko Ćurić: Trebinje će biti zdravstveni centar regije

Ciljevi Gradske uprave u Trebinju biće prije svega podrška porodici, borcima, penzionerima, socijalno ugroženima, ali ćemo raditi i na daljem razvoju turizma, izgradnji aerodroma i naravno završetku bolnice, koja će od Trebinja napraviti najveći regionalni zdravstveni centar, poručio je u intervjuu za "Nezavisne novine" Mirko Ćurić, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Trebinja.

NN: Šta je grad u Vašem mandatu uradio po pitanju napretka života građana i šta je dalje u planu ako pobijedite na izborima?

ĆURIĆ: Da bi jedan grad zaista bio grad, njega ne čine zidine i ulice, već ljudi. Ali, tim istim ljudima potrebno je obezbijediti uslove da mogu normalno da žive. Tim na čijem sam čelu čine sposobni ljudi koji vole i cijene svoj grad i zato je Trebinje jedno veliko gradilište. Nemate naselja, sela u kome nešto nije urađeno, radi se trenutno ili tek treba. Godinama se nije skoro ništa radilo i onda izgradimo novi vrtić, olimpijski zatvoreni bazen, Duhovni centar u Mrkonjićima, Spomen-sobu, Vatrogasni dom, zatvoreni objekat zelene pijace, popločamo ulice Starog grada, osvijetlimo mostove, asfaltiramo 50 kilometara puteva, napravimo sistem za navodnjavanje do 80 odsto obradivih površina, uradimo na desetine kilometara novog vodovoda, uredili smo Gradski park. Čeka nas završetak izgradnje obilaznice, izgradnja šetališta od Bazena u Bregovima do manastira Tvrdoš, uređenje biciklističkih staza, izgradnja nove deponije sa reciklažnim centrom, nastavak uređenja Starog grada... Zajedno sa "Elektroprivredom RS" počinjemo izgradnju kongresnog centra i sportske dvorane na lokalitetu Novog Trebinja. Nova bolnica je najvredniji i najvažniji projekat koji se realizuje u Trebinju od osnivanja Republike Srpske. Vlada RS ga finansira sa 128.000.000 KM. Trenutno se rade unutrašnji radovi, postavlja se fasada, a grad je izabrao izvođača radova za izgradnju fekalne i oborinske odvodnje i vodovoda čija je vrijednost oko 1.000.000 KM. Rok za izgradnju je 2025. godina i biće ovo novi regionalni zdravstveni centar. Izgradnja nove bolnice predviđa i minimalno 50 novih radnih mjesta.

NN: Pomenuli ste projekat Novo Trebinje. Gdje će ono biti?

ĆURIĆ: Zoning plan Novo Trebinje predviđa izgradnju čitavog niza objekata između Dražin Dola, Duži i Volujca potrebnih za funkcionisanje novog naselja, gdje će se u budućnosti širiti naš grad. Novo Trebinje će graničiti sa Gradom sunca i sa postojećim putem za Dubrovnik. U neposrednoj blizini nalaziće se zapadna obilaznica koja će Novo Trebinje povezati sa putem za Mostar. Cilj je da se izmjesti gradnja iz sadašnjeg užeg centra grada i tako sačuva njegova autentičnost.

NN: Dokle se stiglo sa pričom o aerodromu Trebinje? Hoće li ga uopšte biti?

ĆURIĆ: Usvojen je Zoning plan posebne namjene, završena je izrada glavnog projekta i brojnih drugih pratećih dokumenata, počela je i eksproprijacija zemljišta. Brojni Trebinjci koji su dole imali zemlju već su dobili novac od eksproprijacije, a mnogi će to tek da dobiju. Novac je obezbijeđen zahvaljujući Vladi Srbije koja je ovaj projekat stavila među prioritete. Dogovorena je izgradnja pristupnih saobraćajnica i njihovo finansiranje, ali i ostale komunalne infrastrukture - vodovodne i elektro mreže, kanalizacione i oborinske odvodnje. Vlada Srbije je ovaj projekat sa početnih 100.000.000 evra povećala na čak 200.000.000 evra.

NN: Trebinje ima brojne programe podrške majkama, đacima, studentima, borcima, penzionerima, te socijalno ugroženima. Da li će se to nastaviti?

ĆURIĆ: Brojne programe podrške usmjerili smo direktno ka porodici i na to smo najviše ponosni. Podržavamo najbolje đake i studente. Mislim da nema studenta iz Trebinja koji ispunjava i minimalne uslove a da nije imalac stipendije. Obezbjeđujemo i naknade djeci bez jednog ili oba roditelja, ali i djeci koja pohađaju osnovnu školu u ruralnom području. Što se tiče penzionera, već četvrtu godinu uspješno posluje prodavnica za naše najstarije sugrađane u kojoj mogu da kupe osnovne životne proizvode po povoljnijim cijenama. Uz podršku grada biće urađena i posebna kartica koja će svim penzionerima omogućiti povoljnije cijene u više prodajnih objekata u gradu. Trebinje je jedina lokalna zajednica u Srpskoj koja sprovodi programe usmjerene ka boračkim kategorijama. Djeci poginulih boraca, čija se imena nalaze u Spomen-sobi, ponudili smo ili posao ili samozapošljavanje uz bespovratnu finansijsku podršku grada. Obezbjeđujemo podršku za sve nezaposlene demobilisane borce, a naknade imaju i supruge umrlih boraca. Roditeljima poginulih boraca saniramo domove i pomažemo koliko je to moguće. Dobra saradnja sa Boračkom organizacijom najbolje se vidi iz podatka da je od 187 njenih zahtjeva u potpunosti ispunjeno 157, s tim da ćemo i preostale zahtjeve riješiti.

NN: Na koji način grad još pomaže građanima?

ĆURIĆ: Grad Trebinje je među prvim lokalnim zajednicama prepoznao važnost programa samozapošljavanja kroz bespovratna sredstva iz gradskog budžeta. Do sada je oko 100 naših sugrađana na ovaj način započelo vlastiti biznis. Za sve potencijalne investitore koji žele da pokrenu proizvodnju većih kapaciteta osnovali smo prvu Slobodnu zonu u Srpskoj. Podrška grada privrednicima koji žele da posluju u Slobodnoj zoni je i kroz umanjenje troškova rente za 99 odsto i uređenje gradskog građevinskog zemljišta za 25 odsto. Nastavićemo i sa uređenjem tri poslovne zone - u Volujcu, Gorici i Lučin Dolu. Sve veće prihode ostvaruje i sektor građevinarstva, čiji su prihodi u 2023. bili veći od 100.000.000 KM. Turizam je veoma važna grana razvoja Trebinja. U ovoj godini očekujemo novi rekordan broj registrovanih noćenja, a u 2023. smo imali više od 200.000. Naš novi cilj je da zaključno sa 2028. imamo 500.000 noćenja, što je impozantan broj za Trebinje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije