BiH

Miličević: Najbolje da kandidati ćute do početka kampanje

Miličević: Najbolje da kandidati ćute do početka kampanje
Foto: SDS | Miličević: Najbolje da kandidati ćute do početka kampanje

BANJALUKA - Centralna izborna komisija (CIK) BiH svojim pravilima kojima je u prethodnom periodu izrekla 20 kazni političkim partijama za preuranjenu kampanju, od kojih se pet odnosi na SDS, ugrožava slobodu govora, jer ne dozvoljava pojedincima ili strankama da informišu javnost o svojim aktivnostima, poručio je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

On je kazao da samo SDS ima 1.400 kandidata, te da ti ljudi više praktično ne znaju šta smiju, a šta ne smiju javno objaviti.

"Uputstva CIK BiH su toliko konfuzna da je za kandidate očigledno najbolje da ništa ne govore do samih zvaničnih mjesec dana kampanje jer sve što kažu upotrijebi se protiv njih, a svaka ta kazna iznosi tri hiljade KM", poručio je lider SDS-a.

Za svih pet kazni SDS je podnio žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

"CIK nije nadležan da rješava prijave za preuranjenu kampanju jer su one u nadležnosti gradskih i opštinskih izbornih komisija. Žalili smo se na prigovor neblagovremenosti jer prijave za preuranjenu kampanju koje je dobio SDS nisu podnesene u zakonskom roku od 72 sata od kada je prekršaj nastao. Prijave prema SDS-u nisu podnesene na regularan i zakonit način preko predviđenog obrasca. Dalje, prijave su podnesene u vremenu kada SDS nije bio ovjeren politički subjekt, zbog čega SDS nije ni mogao biti kažnjen jer samo ovjereni politički subjekti mogu da budu kažnjeni", pojasnio je Miličević. 

Od pet pomenutih kazni, dvije su napisane visokim funkcionerima ove stranke Vladi Kovačeviću i Milanu Petroviću, koji su podnijeli kandidature za gradonačelnike Dervente, odnosno Prnjavora.

"Kažnjen sam jer sam na svojoj Facebook stranici stavio svoje razmišljanje o Prnjavoru koje nisam sponzorisao, u kome nisam pozvao građane da glasaju za mene i Gradska izborna komisija, u kojoj sjede članovi SNSD-a, mene je kaznila sa 3.000 KM i SDS sa 3.000 KM. Ne postoji kazna, niti organ koji meni može zabraniti da iznosim svoje stavove u vezi da gradom Prnjavorom. Uvijek ću lopovu reći da je lopov, a čestitom čovjeku da je čestit. Apelujem na CIK i opštinske izborne komisije da nam daju jasna uputstva šta se smije, a šta se ne smije", istakao je Petrović.

Pored ovoga, predsjednik SDS-a komentarisao je saslušanje u Republičkom javnom tužilaštvu RS, te  ponovio da se radi o politički motivisanom procesu protiv njega.

"Kada je pitanju krivična prijava, veoma je bitno da se zna da je njen podnosilac čovjek koji je povjerenik SDA, koji je, kada je počeo da se gradi pominjani objekat, bio odbornik PDP-a, da bi u tom mandatu prešao u SNSD. To je čovjek koji je umiješan u zamjenu vreća sa biračkim materijalom na čuvenom referendumu u Tesliću za opoziv načelnika", rekao je Miličević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije