BiH

Među kandidatima za načelnike opština i bivši premijer Srpske

Među kandidatima za načelnike opština i bivši premijer Srpske
Foto: Fena | Među kandidatima za načelnike opština i bivši premijer Srpske

NOVI GRAD, KOSTAJNICA - U narednim danima "Nezavisne novine" će, u susret lokalnim izborima u BiH, predstaviti potencijalne kandidate za načelnike u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj (ovo "potencijalne" napisali smo isključivo iz razloga što će se u avgustu definitivno znati da li su podnesene kandidature prihvaćene od strane CIK BiH).

U ovom tekstu posvetićemo se opštinama koje pripadaju Izbornoj jedinici 1, radi se o Novom Gradu, Kozarskoj Dubici, Kostajnici, Krupi na Uni, Oštroj Luci, a nećemo izostaviti i to da se podsjetimo ko se kandidovao za čelno mjesto u jedinom gradu u ovoj regiji - Prijedoru.

Novi Grad godinama je jedno od najsigurnijih sjedišta SNSD-a, a aktuelni načelnik Miroslav Drljača pokušaće treći put da dođe do mandata.

Prema dostupnim informacijama, Drljača će imati samo jednog protivkandidata, a to je Dušan Gašić iz PDP-a, koga će podržati ostale opozicione stranke.

Međutim, Gašićeva kandidatura nije došla tako lako, a PDP su u ovoj lokalnoj zajednici u prethodnom periodu potresle velike nesuglasice.

Naime, ranije je rečeno da će kandidat ove stranke biti Aleksandar Janković, ali nedavno je stigla odluka da se Opštinski odbor PDP-a raspušta, zbog, kako su naveli, dubokih podjela, te da je Janković odustao od kandidature. Za novog povjerenika imenovan je narodni poslanik iz ove stranke Milanko Mihajilica. Odmah potom, ogorčeni Janković, saopštio je da je odluka da je odustao lažna te je napustio PDP. Sve navedeno svakako ne ide u prilog opoziciji u borbi protiv SNSD-a i Drljače.

Izuzetno interesantno biće i u Kozarskoj Dubici.

Aktuelni načelnik Radenko Reljić neće se kandidovati, a najjača stranka u Republici Srpskoj, koja je Reljića 2021. godine isključila iz partije, našla je zamjenu u liku Igora Savkovića, predsjednika Opštinskog odbora SNSD-a u Dubici.

Ali, Savković neće biti jedini kandidat vladajuće koalicije. Narodna partija Srpske (NPS) takođe ima kandidata, a to je narodni poslanik Dragan Brdar.

Lider NPS-a Darko Banjac, najavljujući Brdarevu kandidaturu, poručio je da očekuju podršku za njihovog kandidata od strane partija iz koalicije.

"Znamo da smo u posljednja dva izborna ciklusa podržali kandidata SNSD-a. Stranka je spremna da podrži kandidate za gradonačelnike i načelnike iz SNSD-a i  koalicionih partnera u svim lokalnim zajednicama, ali očekujemo podršku kandidatu NPS-a u Kozarskoj Dubici", izjavio je nedavno Banjac.

Pošto je očigledno da ni SNSD ni NPS neće povući svoje kandidate, ostaje da se vidi da li ovakva situacija može nekome od njih da pomrsi račune, a istovremeno pomogne trećem kandidatu, koga je imenovala opozicija - Nikoli Zlojutru iz SDS - Volja naroda.

I Krupa na Uni dobiće novo ime na poziciji načelnika opštine, jer je Mladen Kljajić iz SNSD-a odlučio da se neće kandidovati.

"Imam uslove za penziju, bio sam načelnik dva mandata", rekao je Kljajić za "Nezavisne novine".

Umjesto njega, SNSD je kandidovao Milorada Kovačevića, a osim njega, za načelničku fotelju boriće se još tri kandidata, među kojima je i bivši predsjednik Vlade Republike Srpske Gojko Kličković, koji će biti ispred liste NPS-a. Kličković je bio kandidat i na prošlim lokalnim izborima, ali je poražen.

Zanimljivo je da će vladajuća koalicija u Krupi na Uni imati još jednog kandidata, a to je Miroslav Radaković iz Ujedinjene Srpske. Udružena opozicija predložila je Mileta Kličkovića iz SDS - Volja naroda.

Najmanje interesantno moglo bi da bude u Kostajnici, gdje je aktuelni načelnik Nikola Janjetović (SNSD) uvjeren u novu pobjedu.

"Apsolutno sam uvjeren u pobjedu. Ne znam ko će biti protivkandidat iz opozicije", rekao je za "Nezavisne novine" Janjetović.

Prema nezvaničnim informacijama, njegov protivkandidat biće iz SDS-Volja naroda, a radi se o Vladimiru Ćopiću.

Što se tiče Oštre Luke, aktuelna su tri kandidata. SNSD je predložio Duška Došenovića, aktuelnog zamjenika načelnika opštine, drugo ime je Saša Rađenović iz Republičke stranke Srpske, a treći je kandidat opozicije Željko Crnobrnja.

Kao što smo rekli na samom početku, nećemo zaboraviti da pomenemo ni ko su kandidati za gradonačelnika Prijedora.

Slobodan Javor (SNSD), aktuelni gradonačelnik, pokušaće da osvoji novi četvorogodišnji mandat, a na crtu će mu izaći narodna poslanica Maja Dragojević Stojić, kao kandidat SDS - Volja naroda, Žarko Kovačević, aktuelni zamjenik gradonačelnika Prijedora, koji će biti kandidat Republičke stranke Srpske, te Biljana Knežević, koja će biti kandidat Narodnog fronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije