BiH

Mazalica: Uvođenjem IRB-a u platni promet smanjujemo efekt američkih sankcija

Mazalica: Uvođenjem IRB-a u platni promet smanjujemo efekt američkih sankcija
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Mazalica: Uvođenjem IRB-a u platni promet smanjujemo efekt američkih sankcija

BANJALUKA – Republika Srpska uvodi Investiciono razvojnu banku Srpske u platni promet da bi ojačala suverenitet Republike Srpske i smanjila efekat sankcija koje se uvode njenim firmama, rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, na raspravi sjednice Narodne skupštine RS posvećene tri zakona koja će omogućiti IRB-u da može provoditi unutrašnji platni promet.

On je rekao da IRB neće doći sama u rizik sankcija, jer će obavljati djelatnosti koje već postoje u Federaciji. Mazalica je ustvrdio da su sankcije, koje su uvedene nakon dolaska funkcionerke Ministarstva finansija SAD protiv američkih principa, jer je ona, kako je rekao, vršila pritisak na banke da moraju zatvoriti račune firmama koje posluju s pojedincima i firmama koje su dospjele pod američke sankcije.

Rekao je da su sankcije uvedene Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, Nenadu Stevandiću, predjsedniku NS RS, Radovanu Viškoviću, premijeru RS i drugim funkcionerima jer su se suprotstavili oduzimanju imovine RS i zalagali za očuvanje 9. januara. Prema njegovom mišljenju, smanjenjem njhovih efekata jača se suverenitet RS i otvara prostor za njeno političko djelovanje.

Igor Crnadak, poslanik PDP-a, i Nebojša Vukanović, poslanik liste Za pravdu i red, su ustvrdili da će uvođenje IRB-a u platni promet dovesti u rizik ovu insticuciju. Vukanović je ustvrdio da se ovaj zakon donosi da se zaštite firme vrhu SNSD-a, a Crnadak je upitao Ministarstvo finansija šta će se desiti sa depozitzima ako IRB padne pod američke sankcije.

Mazalica je negirao Vukanovićeve navode, ustvrdivši da bi trebalo da je u interesu RS da na tenderu prolaze domaće firme, a ne strane, te da ove sankcije olakšavaju stranim firmama da preuzmu poslove, naglasivši da je cilj ovih zakona da se to spriječi.

Zora Vidović, minsitrica finansija RS, je u uvodnoj riječi ustvrdila da se ovaj set zakona donosi kao dio planiranih aktivnosti u skladu s promijenjenim uslovima poslovanja na finansijskom tržištu. Ona je ustvrdila da IRB neće biti konkurencija komercijalnim bankama, već da će preuzeti dio djelatnosti koje komercijalnim bankama nisu isplative, kao, naprimjer, poslovanje u malim lokalnim zajednicama u kojima komercijalne banke nemaju interes da drže poslovnice.

Diana Čekić, poslanica PDP-a, je zapitala predlagača da li su kadrovski osposobljeni da preuzmu te poslove, i ustvrdila da ove mjere neće postići efekat koji je Vlada planirala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije