BiH

Licitacija o prodaji imovine BHRT-a odgođena jer nije bilo zainteresovnih kupaca

Licitacija o prodaji imovine BHRT-a odgođena jer nije bilo zainteresovnih kupaca
Foto: Nedžad Uglješa | Licitacija o prodaji imovine BHRT-a odgođena jer nije bilo zainteresovnih kupaca

BANJALUKA - Imovina BHRT nije prodana jer se na današenjem ročištu nije pojavio ni jedan kupac.

Podsjećanja radi, Opštinski sud u sarajevo za danas je zakazo ročište za prodaju nekretnina BHRT-a po tužbi Evropske radiodifuzne unije (EBU), a zbog duga koji zajedno sa kamatama iznosi gotovo 17 miliona KM. Vještaj je vrijednost imovine koja podrazumijeva zemljište i zgrade procijenio na 160 miliona KM.

Pravobranilaštvo BiH uložio je prigovor na odluku o prodaju nekretnina, a Almina Pilav, zamjenik pravobranioca BiH rekla je da se o nekretninama koje su predmet rješenja vodi spor o vlasništvu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu i Ustavnim sudom BiH. Navela je i da Pravobranilaštvo BiH osporava da su te nekretnine u vlasništvu BHRT-a.

Ona je istakla da je prodaja nekretnina protivzakonita i predložila je sudu da se rješenje obustavi kao nedopušteno te da se ukinu sve provedene radnje, navodeći da se uvidom može utvrditi da su nekretnine bile uknjižene kao državno vlasništvu.

Pravni predstavnik firme koja potražuje novac od BHRT-a je rekao da je prijedlog trećeg lica neosnovan, a da svi navodi Pravobranilaštva u ovom trenutku ne mogu biti razmatrani te kaže da se na osnovu ranije presude Kantonalnog suda u ovom predmetu može pretpostaviti kakva će biti i naredna odluka na koju se čeka.

Sudija je rekao da današnje ročište nije uspjelo jer nije bilo kupaca te se ide na drugu kupovinu, a prije toga će sud donijeti odluku o prigovoru trećih lica. Na ročištu je prisustvovao i Izet Musić koji zastupa prodice koje tvrde da im BHRT nikada nije platio novac za zemljište na kojem su napravljene nekretnine.

Musić je rekao da se postupak po tome vodi pred Kantonalnim sudom još od 1971. godine i da treba sačekati da se on završi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije