BiH

Krupa na Uni dobila negativno mišljenje: Isti posao platili preko tri ugovora

Krupa na Uni dobila negativno mišljenje: Isti posao platili preko tri ugovora
Foto: Ilustracija | Krupa na Uni dobila negativno mišljenje: Isti posao platili preko tri ugovora

BANJALUKA - Opština Krupa na Uni dobila je negativnu ocjenu revizora jer je, između ostalog, kršila Zakon o javnim nabavkama, stvarala obaveze veće od budžetom dozvoljenih i pogrešno vodila evidencije, zbog čega krajnji saldo nije pouzdan.

Prilikom javne nabavke bušenja i miniranja na lokalnom putu Hašani  Kzinčić  Dragoč, opština Krupa na Uni taj posao, vrijedan 17.800 KM, dodijelila je jednoj firmi, ali na način da je to "razbila' na tri ugovora od po 5.900 KM, tako da su praktično za isti posao potpisana tri ugovora, a sve sa ciljem da se ne raspisuje javni tender za taj posao. Kod javnih nabavki revizori su zamjerili i to što opština nije sprovela postupak javne nabavki za nabavku goriva i održavanje službenih vozila, na šta je tokom 2016. godine potrošeno 32.865 KM.

Krupa na Uni kroz knjige iskalaza je deficit od 66.041 KM, odnosno prihode od 910.495 KM i rashode od 976.536 KM, međutim zbog pogrešnog evidentiranja revizija je konstatovala da to nije tačan rezultat.

"Stvaranje obaveza iznad budžetom odobrenih suprotno je Zakonu o budžetskom sistemu", naveli su revizori.

Opština nije u skladu sa zakonom popisala imovinu i obaveze, a takođe suprotno Zakonu o budžetskom sistemu obaveze od 124.278 KM iz prethodnih godina nisu iskazali u izvršenju budžeta za 2016. godinu.

Revizori su konstatovali i da su zaključno s prošlom godinom obaveze potcijenjene za najmanje 426.879 KM te da zbog grešaka iz ranijeg perioda, nepotupnih i pogrešnih evidencija, saldo kratkoročnih potraživanja nije pouzdan.

"Opština Krupa na Uni nije objavila izvještaj o stanju duga i garancijama na dan 31.12.2016. godine u 'Službenom glasniku RS', što nije u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama", naveli su revizori.

Krupa na Uni na dan 31.12. iskazala je ukupne obaveze u iznosu od 2.166.186 KM, a odnose se na dugoročne obaveze od 1,3 miliona i na kratokročne obaveze od 821.443 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije