BiH

Krišto i Soreka: Vrata za članstvo i dalje otvorena za BiH

Krišto i Soreka: Vrata za članstvo i dalje otvorena za BiH
Foto: Platforma X | Krišto i Soreka: Vrata za članstvo i dalje otvorena

SARAJEVO - Važno je ne propustiti postojeće prilike za dalji napredak na evropskom putu, napisao je na X nalogu Luiđi Soreka, šef Delegacije EU u Sarajevu, nakon prvog susreta s Borjanom Krišto, predsjedavajućom Savjeta ministara BiH.

On je zahvalio Borjani Krišto na, kako je rekao, njenom zalaganju za reforme koje su omogućile da BiH dobije zeleno svjetlo za početak pregovora prošlog marta.

Ponovio je ključni set reformi koje je potrebno užurbano usvojiti, poput zakona o sudovima, sveobuhvatnog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, zakona o zaštiti ličnih podataka i zakona o kontroli granice.

Takođe, podvukao je da BiH mora da imenuje glavnog pregovarača i tim pregovarača, kao i da finalizuje nacionalni program za usvajanje pravne stečevine EU.

"EU je jasno rekla da je proširenje prioritet. Vrata članstva BiH u EU su i dalje otvorena. Da bi se kretalo naprijed, bh. vlasti, sa Savjetom ministara u vodećoj ulozi, treba da novom snagom krenu u usaglašavanje kriterijuma EU za pristupanje. EU će u BiH nastaviti da pruža svu neophodnu pomoć", napisao je Soreka na X-u.

Naglasio je da se razgovaralo i o Planu rasta, za koji je istakao da je prava prilika da ekonomija BiH bude transformisana nabolje, kao i da privuče investitore.

"BiH se mora brzo usaglasiti o reformskoj agendi, koja, ako bude odobrena od strane Evropske komisije, može osigurati sredstva za evropske reforme i platformu  za rast", naglasio je on. 

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjedavajuće, Krišto je zahvalila EU na podršci BiH, te na tome što je BiH i dalje visoko na agendi ključnih tijela EU.

"Do predstojećeg susreta visokih političkih funkcionera u Briselu biće učinjeno maksimalno što je moguće da se tekuće stvari i zastoji premoste i da BiH, uprkos probijenim rokovima, bude ukorak s drugim zemljama kada je u pitanju Plan rasta. Predsjedavajuća Krišto i specijalni predstavnik Soreka složili su se da će zajedničkim snagama i redovnim susretima predano raditi na evropskom putu, naročito onim ključnim stvarima", naglašeno je u saopštenju.

Krišto tvrdi da u BiH postoji visok konsenzus političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda da evropski put bude temelj djelovanja institucija na državnom nivou, ali je i dodala da svi nivoi treba da rade na tome u skladu s nadležnostima koje imaju.

"Uz reformska zakonska rješenja, razgovori o reformi izbornog zakonodavstva bit će također prioritet do konca tekuće godine", rekla je ona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije