BiH

Kovačević: Niko od delegata iz Srpske koji su izabrani u NSRS neće se povući

Kovačević: Niko od delegata iz Srpske koji su izabrani u NSRS neće se povući
Foto: RTRS | Kovačević: Niko od delegata iz Srpske koji su izabrani u NSRS neće se povući

Farsa koja se održavala u CIK-u prošla je bez iznenađenja i dogodilo se baš ono na šta smo upozoravali, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević, komentarišući na konferenciji za novinare žrijebanje u CIK-u, gdje je mandat dobio PDP kandidat Nenad Vuković.

“Ovdje je jasno izdat nalog da se ruši narodna i izborna volja iskazana na slobodnim i demokratskim izborima u Srpskoj. Sve ovo je isključivo dio jednog političkog projekta. Ustav BiH je jasno rekao da je jedina institucija koja bira delegate iz Srpske, odnosno delegate u Klubu Srba Doma naroda PSBiH Narodna skupština Republike Srpske. To nije nikakav CIK, to nisu nikakva kinder jaja, niti bilo ko drugi izuzev NSRS”, istakao je Kovačević na netom završenoj press konferenciji.

Kovačević je nalgasio da smo u posljednjem periodu vidjeli to da je jedan Sud BiH koji isto tako postoji izvan Ustava BiH tri puta odlučivao o istom predmetu.

“Bez ikakve nove argumentacije dva puta je donio jednu odluku, a treći put po direktnom nalogu donio je drugu odluku i odbio žalbu SNSD-a i omogućio da se vrši neko žrijebanje, odnosno izdao nalog da se SNSD-u otima delegat o čemu je odlučivao krnji Ustavni sud bez i jednog sudije iz Srpske”, rekao je Kovačević.

Kovačević je podsjetio da je NSRS donijela odluku o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

“Znali smo da je sve ovo farsa i znali smo kako će sve da bude završeno. Niko od predstavnika SNSD-a nije prisustvovao ovoj farsi, zato što smo sve znali unaprijed znajući kako će se sve završiti. A završeno je upravo onako kako smo i rekli, izvučen je onaj delegat koji nije izabran u NSRS. U Domu naroda postoji očigledno delegati koji predstavljaju narode i evo sada postoji jedan delegat koji predstavlja CIK. On ne predstavlja srpski narod, jer ga on nije ni izabrao”,  poručio je Kovačević.

On je naglasio da niko od delegata iz Srpske koji su izabrani u NSRS neće se povući.

“NSRS je izabrala četiri delegata iz SNSD-a i jednog delegata iz SDS-a i to su jedini kandidati Republike Srpske i srpskog naroda u Domu naroda i to nikakav CIK ne može da promjeni”, podvukao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da je današnjom farsom u Sarajevu prilikom žrijebanja o izboru petog delegata Srba u ovom Domu izdana demokratska volja naroda, te da SNSD neće dozvoliti da o sudbini Republike Srpske odlučuje nelegitimni Kristijan Šmit i američka ambasada.

“Ponašaju se da je BiH zemlja Bošnjaka. To za njih iz PDP-a nije problem. To treba da razumiju građani Republike Srpske”, istakao je Kovačević.

Istakao je da “mućak delegata kojeg biraju i podvaljuju iz nekog pokvarenog jajeta, kojeg vade iz bubnja, Republika Srpska neće prihvatiti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije