BiH

Komemoracija Slavi Kukiću: Čovjek izuzetne inteligencije i snažnih emocija

Komemoracija Slavi Kukiću: Čovjek izuzetne inteligencije i snažnih emocija
Foto: Fena | Komemoracija Slavi Kukiću: Čovjek izuzetne inteligencije i snažnih emocija

SARAJEVO - Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) upriličila je komemorativnu sjednicu povodom smrti akademika Slave Kukića.

Ovaj izuzetni stručnjak, naučnik i sociolog, redovni član ANUBiH, preminuo je 7. septembra, a sahranjen je u rodnom Posušju.

U prigodnom govoru akademik Miodrag Simović iz Odjeljenja društvenih nauka ANUBiH prisjetio se, između ostalog, vrlina koje su krasile akademika Kukića, kao i njegove bogate karijere.

Za Kukića, kao dugogodišnjeg saradnika i prijatelja, kaže da je bio čovjek izuzetne inteligencije, krasile su ga snažne emocije, plijenio je kao osoba, bio smiren u svim situacijama i probleme rješavao na optimalan način.  

"Bio je spreman da iz najplemenitijih pobuda, nesebično i otvoreno, izlaže sudu javnosti svoje mišljenje. Mišljenje i stav akademika Kukića često je bio glas vapijućeg u pustinji. Njemu služi na čast da je moralnim osobinama, čestitošću, čvrstinom i dosljednošću stekao poštovanje i svojih protivnika", kazao je SImović.

Simović ističe da je akademik Kukić bio zaljubljenik svog poziva, pobornik pravde, vrstan predavač i odan kolega, pouzdan sagovornik i savjetodavac.

" Njegov životni put i javni angažman su primjer moralne uspravnosti, poštenja i dosljednosti. Ostao je odan patrijarhalnim vrijednostima, svojim mladalačkim idealima, svojim patriotskim opredjeljenjima - naveo je, pa nastavio:

- Raspolagao je znanjima iz najrazličitijih oblasti, posjedovao psihičku i fizičku snagu, krasile su ga snažne emocije, bio je čovjek izuzetne inteligencije, istinki lider u svemu što je radio, ljudi su ga voljeli i poštovali, bio je spreman da nesebično i otvoreno izlaže sudu i javnosti svoje mišljenje", kazao je u emotivnom govoru Simović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije